tisdag 5 februari 2008

Maud Olofssons favorit i USA-valet

Jag citerar DI:

Regeringen är splittrad – i synen på vem som är bäst hyresgäst i Vita Huset. Näringsminister Maud Olofssons hjärta bankar för republikanen John McCain, säger hon till DiTV."McCain är spännande, han är beredd att använda ekonomiska styrmedel mot miljö- och klimathotet. Och så är han inte så protektionistisk som många demokrater är."

Och Hillary Clinton?
"Visst skulle jag gärna se en kvinnlig president, men demokraterna är så protektionistiska", säger näringsminister Maud Olofsson till Di TV.

Statsminister Fredrik Reinfeldt gillar den amerikanske presidentkandidaten Barack Obamas jobbskatteavdrag, men inte den uttalade protektionismen. När det gäller rollen som världsledare lutar statsministern också åt John McCain.

Reinfeldt stöder Obama2008-02-05 11:36

Demokraten Barack Obama får statsminister Fredrik Reinfeldts stöd. "Det är svårt att gå emot sin egen politik", sade han vid en träff med riksdagsjournalister på tisdagen.Reinfeldt har studerat de olika kandidater som nu tävlar om att bli USA:s nästa president och känner igen sig i den politik som Obama förespråkar. Bland annat går Obama till val på att det ska löna sig att arbeta, på jobbskatteavdrag och särskilda skattelättnader för seniorer, precis som den borgerliga alliansen gjorde, påpekade Reinfeldt.

En nackdel med demokraternas kandidater Obama och Hillary Clinton är att de förespråkar en protektionistisk politik, fortsatte han.

Republikanen John McCain är mer frihandelsvänlig. Men i övrigt ger Reinfeldt icke godkänt till McCains krav på sänkta skatter och höjda försvarsanslag. Ett ökat underskott skulle indirekt påverka även svensk ekonomi negativt, konstaterade han.

Enligt Reinfeldt går det inte att översätta amerikansk politik till svenska förhållanden, eftersom alla är för dödsstraff och refererar till sin gudstro.

"Jag skulle inte kunna kandidera där", sade han.

Inga kommentarer: