fredag 30 maj 2008

CIA: al-Qaida nära att besegras

Om denna positiva utveckling håller i sig tror jag att den kommer att gynna John McCains chanser att bli vald och Bushs presidentskap kommer att tolkas mer positivt/mindre negativt. Om al-qaida faktiskt besegras, eller åtminstone görs obetydlig, så kommer det att framstå som en stor bedrift av Bush. Irakkriget kommer då heller inte att tolkas som meningslöst; alla amerikanska soldater som stupat kommer inte att ha dött förgäves; och Bush hade kraft att gå igenom hela denna procedur under massiv kritik.

Nåväl, vi får se vad som händer framöver.
-------------------------------------------------------------------------------

Publicerad: 30 maj 2008, 12.08. Senast ändrad: 30 maj 2008, 12.50

Efter snart sju år av rakt motsatt budskap säger den amerikanska underrättelsetjänsten CIA nu att al-Qaida är på väg att besegras.

CIA-chefen Michael Hayden säger i en intervju med Washington Post att det terrornätverk Usama bin Ladin inspirerat så gott som är slaget i Irak och Saudiarabien, och på defensiven i övriga världen, inklusive kärnområdena längs gränsen mellan Afghanistan och Pakistan.

Inte minst håller organisationen på att förlora den ideologiska kampen i takt med att den muslimska allmänheten tröttnar på våldet, enligt Hayden.

- På det hela taget går det ganska bra för oss, säger han till tidningen.

Den optimistiska bedömningen levereras mindre än ett år efter den underrättelserapport som publicerades i augusti i fjol, och som sade att al-Qaida omgrupperat i de Pakistanska bergen och var redo för en ny offensiv mot USA.

Men även här tycker sig USA se framsteg. CIA har sedan januari lyckats genomföra en lång rad attacker i det svårtillgängliga området med hjälp av obemannade drönarflyg.

- Förmågan att döda och fånga nyckelmedlemmar i al-Qaida består, och tvingar dem ur balans, till och med i deras bästa skyddsnäste längs gränsen mellan Afghanistan och Pakistan, säger Hayden.

Förutom den "nära strategiska seger över al-Qaida" Hayden ser i Irak och Saudiarabien har al-Qaida lidit "avsevärda bakslag" i övriga världen.

- Och här tänker jag använda ordet 'ideologiskt', eftersom stora delar av den muslimska världen drar sig bort från deras version av islam, säger han.

Men Hayden underlåter inte att också yttra en varning för att al-Qaida fortfarande är ett allvarligt hot.

Även om al-Qaida förlorat tre höga ledare sedan årsskiftet är bin Ladin och hans vice Ayman al-Zawahiri fortfarande vid liv och i frihet. Framgångarna hotas också, enligt Hayden, av en växande känsla av säkerhet i världen och en gradvis återgång till tänkandet före 11 september 2001.

- Det faktum att vi hållits säkra av en sju år lång kampanj har fått folk att känna att "säker" är normaltillståndet. Vår inställning är: säkerhet är en hårdvunnen seger, 24 timmar om dygnet, säger Hayden.

Washington TT-AFP-Reuters

Källa: SVD

Inga kommentarer: