lördag 18 oktober 2008

Arvet efter Dick Cheney

Det talas till och från om arvet efter Bush. Inte lika ofta talas det om arvet efter vice-president Dick Cheney. I vice-presidentdebatten mellan Joe Biden och Sarah Palin, påpekade Biden att Cheney var den farligaste vice-presidenten i USA:s historia, eftersom han utökat sitt ämbetes befogenheter så enormt.

I en bok av Bushs trogna talskrivare Michael Gerson berättas hur Bush efter att att ha vunnit återvalet 2004 kramade om hela sitt kabinett, utom Dick Cheney - till vikens kontor Bush gick för att fira segern med att skaka hand, varpå han sa till sin vice-president: "I know you aren´t the hugging kind."

Att Cheney som person - i motsats till sin chef - inte framstår som speciellt folklig, är dock mer än bara en fördom. I en artikel i Washington Post sammanfattar Barton Gellman i 10 punkter hur Dick Cheney gjort sitt ämbete till en stor maktfaktor, och omhöljt det med lika stor sekretess. Artikeln visar att det förmodligen låg en del sanning i Hillary Clintons påstående, när hon under primärvalet sa att Dick Cheney var ett eget regeringsdepartement i sig själv.

Inga kommentarer: