onsdag 29 oktober 2008

Ny räntesänkning? Homeopaterna lär sig aldrig

Nu överväger tydligen FED att sänka räntan igen. Enligt mig är en räntesänkning redan bestämd - börjar man spekulera, så måste man fullfölja. Detta gjorde jag klart redan i mitt förra inlägg kring detta, då jag förutspådde den förra räntesänkningen. Igår steg de amerikanska börserna med över 10 %, och jag har svårt att tro att FED vill se dem slungas tillbaks till de nivåer som rådde i förrgår. Detta kan mycket väl bli resultatet om räntesänkning uteblir.Är då inte en räntesänkning bra? Nej. Om FED, som förväntat, sänker räntan med 50 punkter (0,5 %) ner till 1,0 %, så ligger räntan på samma nivå som den gjorde under 2003-2004. Under ett år låg räntan på en procent, långt under inflationsnivån. Detta gör det billigare att låna, och det vet FED. Syftet är främst att stabilisera huspriserna. Om det blir billigare att låna så lånar fler, och som en direkt konsekvens kan då fler köpa hus för sina lånade pengar. Efterfrågan stiger, priserna stiger. Detta är simpel nationalekonomi.Vad som tydligen är lite väl komplicerad nationalekonomi för att FED ska kunna förstå det, är att lånade pengar ska betalas tillbaka. Detta innebär, att om folk lånar pengar idag, köper hus, och stabiliserar priserna, så kommer de få leva på en stramare budget på sikt, när lånen ska betalas tillbaka. Detta innebär lägre konsumtion, och färre husköp återigen. FED kan alltså bara skjuta upp krisen en aning, inte undvika den.

Vad blir de kortsiktiga konsekvenserna? Förmodligen en uppgång idag. Imorgon lär det bära av neråt igen, och även på fredagen, om inte något oförutsett händer. För McCain är det gynnande om börsrasen stannar upp en aning. Visst hade han kunnat vända denna kris till sin fördel, men så har han inte gjort. Jag tror dock att McCain har en relativt god chans, framförallt som han knappar in i Pennsylvania i senaste mätningen från Rasmussen.

Ironiskt nog är det nog främst McCains fiender som kan rädda honom: Al-Qaida, Hamas, Hizbollah och de andra. Genom att börsen tillfälligt går upp, och utrikespolitiken hamnar i fokus (helst ska folk också komma ihåg de många socialistiska citat Obama gett upphov till, typ "spread the wealth around) så kan McCain mycket väl vinna. Han inte bara kan, han bör vinna. Ingen hoppas väl på ett nytt 9/11, men ironiskt nog skulle ökade oroligheter i typ Israel/Palestina kunna vända detta till Republikanernas fördel.

Kort sagt: Den enes död, den andres presidentpost.

/John G