torsdag 16 oktober 2008

Presidentdebatt 3: Är McCain körd nu?

Presidentdebatt 3 är nu avslutad. Kort sammanfattat så vann Obama debatten. Och i mina ögon vann han överlägset. Om den uppfattningen delas av väljarna återstår dock att se, och mina tidigare bedömningar av presidentdebatterna har inte fallit helt i samma fåra som opinonsmätningarna (jag är inte amerikan, som Bo-Inge på SVT tidigare mycket vist brukade säga när han ombads kommentera vem som "vann" debatten). Men likväl anser jag att Obama vann.

McCain var tuffare i denna debatt än han varit tidigare. Tuffhet hade efterlysts av hans egen kampanj, men det var en tuffhet McCain inte använt sig av förut - och också en tuffhet som fick honom att framstå som onaturlig - i motsättning till Obamas tämligen coola attityd.

McCain började med att tala om "Joe i Ohio" (Joe the plummer), som arbetade 10-12 timmar om dagen för att få råd att köpa det företag han arbetade i. Men när Joe såg Obamas skatteplan så förstod han, enligt McCain, att Obama skulle komma att öka hans skatter. Det förklarade dock McCain att han själv aldrig skulle göra. Obama svarade genom att påpeka ett fel denne "Joe" uppenbarligen gjort, och sa:

"He has been watching some ads of senator McCain. Let me tell you what Im actually gonna do."


Obamas avslappnade svar lockade fram kvällens första skratt, och satte sedan tonen för resten av debatten där McCain överlag såg ansträngd och onaturlig ut i sina försök att påvisa vilka åsikter Obama egentligen hade, medan Obama såg samlad, och avslappnad ut i sina förklaringar på vad hans åsikter faktiskt innebar.

McCain sken upp vid vissa små tillfällen - och gjorde poänger som tveklöst var viktiga, men som Obama utan några problem bemötte med en naturlig självsäkerhet och med naturliga svar som fick honom att framstå som en riktig Commander in Chief, medan McCain mer framstod som en Prosecutor in chief.

De väljare som såg debatten och bara bildar sig ett intryck av kandidaterna utifrån den, fick förmodligen ett överväldigande bättre intryck av Obama än McCain. Det är synd.

En iakttagelse måste dock göras: Obama och McCain tillhör två skilda generationer och har levt två skilda liv. McCain tillhör en generation där man arbetade hårt och gjorde rätt för sig, för att sedan få just precis det mått man själv gjort sig förtjänt av. McCain är ett barn av en tid och en generation där det var handling och inte ord som visade hur pass karl man var. Det är också något McCain tveklöst visat genom hela sitt liv. Ett liv som väger tyngre än de flestas, och tveklöst visar att McCain både förtjänar och är fullt kapabel att bli en riktigt duktig president.

Obama tillhör en generation och en akademisk miljö där ord, image och intryck (tyvärr) många gånger kommer före ens bedrifter och handlingar. Det märktes också - och i ett forum där det går ut på att tala bra, så råder ingen tvekan om att Obama gör detta bra. McCain gör det sämre (och gjorde det denna gång mycket sämre). Det gör dock inte Obama till en bättre eller mer kompetent presidentkandidat än McCain - för det är han enligt min mening inte. Vad som är synd, är dock att majoriteten av den amerikanska befolkningen förmodligen inte kommer att förstå det eftersom det trots allt alltid är lättast att bedöma hunden efter håren. Skenet kan bedra - och i detta fall bedrog skenet minst sagt McCain - där hans fantastiska livshistoria, med dess många erfarenheter och tunga, avgörande och sunda politiska omdömen han fällt i mer än tjugo år gömdes undan bakom en desperat debatteknik han helt enkelt inte gör sig naturlig med.

McCain hade många förväntningar att uppfylla inför denna debatt. Lyckades han?

Jag tror tyvärr inte det.

Innebär det dock att han nu är körd?


Jag vet faktiskt inte. Jag är inte amerikan.

Däremot håller jag fortfarande tummarna.

2 kommentarer:

John sa...

Jag anser inte att mccain förlorade debatten direkt - Obama fick kortslutning när han försökte koppla honom till Bush, han försökte bortförklara varför inte Joe the plumber gillade honom (rörmokaren har sedan talat ut till stöd för McCains ekonomiska politik) utan att lyckas särskilt bra, han sa fel kring sin ekonomiska plan igen, som ju ger skattehöjningar till alla som tjänar mer än 125 000 dollar om året och de övriga får mest göra fler skatteavdrag som fasas ut ju högre inkomst man har- marginalskatten i "Obama nation" är superhög. Obama var vek då det kom till aborter, och en majoritet håller med McCain i den frågan. Han sa fortfarande inte vad han skulle skära ner på, och nu när stormen lugnat sig något så vill folk ha konkreta lösningar. Han talade om att omfördela välstånd, som om han vore någon Castro eller så. Tror inte det blir populärt i Florida, som är så otroligt nära Kuba där omfördelningar av välstånd lett till brist på välstånd.

Obama fortsatte att stamma, McCain var lite osäker på rösten ibland, men klart bättre ändå på den biten.

McCains problem är att han inte var tillräckligt bra på att kontra - han la fram sin politik, men kontrade inte på Obamas anklagelser.

Obama gjorde ett stort misstag när han vägrade be om ursäkt eller fördöma demokraten som jämfört McCain med Wallace. Inte är han skyldig att göra det, men det såg inte fint ut direkt. McCains svar på varför kampanjerna är så smutsiga var ganska bra, han räknade upp ett antal saker Obama sagt men sedan brutit, Obama själv kom med det skrattretande påståendet att alla McCains annonser var negativa. Det visste alla inte stämde.

Undersökningen som gjordes efteråt visade att 58 % trodde att Obama vunnit - ett dåligt betyg för McCain såklart, men samtidigt: 40 % som svarade var demokrater, 30 % republikaner. Resten var oberoende. Så, 18/30 oberoende tyckte att Obama vann, 1/30 att McCain vann samt 11/30 att det blev oavgjort. Visst är det en seger för Obama, men man måste ändå ta hänsyn till snedfördelningen. Dessutom, vad kommer folk att minnas efter debatten? Den mest minnesvärda repliken var ju helt klart det McCain sa om att ifall Obama velat kämpa mot Bush skulle han ställt uppp för fyra år sedan. Kort sagt: McCain är inte som Bush. Det kommer folk ihåg. Och det kan bli en blytung börda för Obama, som ägnat stor tid åt att pränta in hos folk att detta bara blir en tredje mandatperiod för Bush. Alla Obamas ansträngningar kan vara förgäves iochmed McCains snillrika replik från den tredje debatten.

Sammanfattningsvis så tycker jag att McCain vann debatten. Om det räcker återstår att se, men en klar vinst enligt mig.

/John G

Ronie Berggren sa...

Ja, riktigt så kasst intryck som jag fick av McCain verkar inte speciellt många andra ha fått. Min dragning till akademiska pratmakare (som Obama) tycks få mig att underskatta straight talkers som McCain.

Jag tycker förstås vad jag tyckte - men om min analys över McCains möjligheter efter den där debattinsatsen visar sig vara fel, så är jag den förste att glädjas.