måndag 17 november 2008

Iraks regering godkänner amerikansk nedtrappningsplan

27 av 28 irakiska kabinettsministrar godkände igår den amerikanska nedtrappningsplan som USA och Irak förhandlat om i ett års tid. Planen måste emellertid också godkännas i Iraks parlament. Förra veckan gick premiärminister Al-Maliki offentligt ut och gav det utarbetade avtalet sitt stöd, vilket påverkade också andra politiker. Shiamilisens nyckfulla ledare Al Sadr sa dock:

“I call on the Iraqi Parliament again to refuse this pact without hesitation because it is a deal to sell Iraq and its people,”

Sunniter som varit emot avtalet - har varit det av motsatt anledning: om USA lämnar Irak så kommer de istället att helt hamna i händerna på shiiterna, och kanske på iranierna - vars historiska schism och blodiga relationer fortfarande inte glömts bort.

Om planen - som förväntas godkännas - mot förmodan inte skulle godkännas i parlamentet, så måste amerikanerna upphöra med alla sina aktiviteter efter att FN:s mandat löpt ut den 31 december - något som fått parterna att arbeta intensivt för att få till stånd ett avtal innan dess.

Denna plan, som träder i kraft i form av ett bilateralt avtal efter årsskiftet - fastslår bland annat att amerikanerna ska vara helt tillbakadragna från Irak i slutet av 2011. Samt att grova brott som begås av amerikanska soldater som inte är i tjänst och befinner sig utanför de amerikanska baserna ska kunna åtalas av irakiska domstolar. Planen säger också att om Irak har möjlighet att ta över säkerhetsarbetet i sitt land så ska amerikanarna kunna lämna Irak tidigare än 2011.

Läs mer i New York Times

Inga kommentarer: