torsdag 6 november 2008

Joe Liebermans framtid i Senaten osäker

Framtiden för senator Joe Lieberman, demokraten från Connecticut, som 2006 förlorade i primärvalet men återkom och segrade som independent, är oviss. Efter att han valde att offentligt stödja vännen John McCain i årets presidentval och talade på republikanernas konvent och kritiserade Obama för att vara för oerfaren, har Lieberman varit hatad av många demokrater. En del demokrater menar nu att demokraterna borde ta ifrån Lieberman hans plats som ordförande i Committee on Homeland Security and Governmental Affairs och inte längre låta honom samarbete med demokraterna i Senaten.

En anledningen till att demokraterna tidigare haft överseende med Lieberman beror på att han utgjorde en vågmästarroll i Senaten. Nu är dock demokraternas övertag i Senaten betydligt starkare och Liebermans roll inte lika viktig. Senatens majoritetsledare Harry Reid skall framöver ha ett möte tillsammans med Lieberman.

Jag funderar på ifall Obama kanske skulle kunna "rädda" Liebermans inflytelserika plats i Senaten? Det skulle kanske kunna stärka den bild av "bi-partisanship" som Obama menar sig symbolisera. Lieberman själv är känd för att vara en maverick, precis som John McCain, och det vore nog inte helt fel för Obama att förknippas med Lieberman om han vill hålla sig väl med independent-röstare. Därtill skall läggas att Lieberman och Obama har en tidigare gemensam historia. När Obama 2004 röstades in i Senaten antog Lieberman rollen som mentor åt nykomlingen, en tjänst som Obama återgäldade 2006 genom att stödja sin forne mentor i denna återval till Senaten, trots att denne inte ställde upp som demokrat. Det skall bli spännande att följa Liebermans framtid i Senaten.

Läs mer: LA Times

1 kommentar:

Anonym sa...

Utmärkt, saklig och initierad artikel!

Vad sägs om att slå ett slag för "Lieberman for president" 2012!? Jag är själv litet lockad av tanken måtte jag säga...