onsdag 17 december 2008

Lame Duck Guvernator

Kalifornien befinner sig i stora ekonomiska problem, och har ett 14 miljarder dollar budgetunderskott som riskerar att göra delstaten bankrutt i slutet av februari om inget sker.

I Kalifornien råder en hätsk konflikt mellan respektive partier i delstatens lagstiftande församling. Guvernör Schwarzenegger har försökt lösa problemen men fått kritik från båda sidor - samtidigt som han själv kritiserat båda partier.

Schwarzeneggers eget förslag för att lösa delstatskrisen handlade om snabb aktiv handling genom att: - ge statsanställda ledigt en dag i månaden utan betalt, och ge upp två semesterdagar. Han förespråkade också skattehöjningar inklusive 1,5% höjning av försäljningsskatten. Det gick hans eget parti dock inte med på efter 2,5 veckors förhandlingar.

Demokraterna kom dock med sitt eget förslag - som handlade om att höja bilavgiften - en avgift Arnold själv skurit ned på som guvernör. Något som enligt Demokraterna skulle ge intäkter på 5,7 miljarder dollar. Schwarzenegger motsatte sig idén och Republikanerna ansåg att problemen skulle kunna lösas utan skattehöjningar - genom att skära ned på regeringen, sälja ut statliga tillgångar och driva in utomstående skulder.

Schwarzenegger har dock enats med Demokraterna om att skattehöjningar behövs - vilket Republikanerna emellertid motsätter sig - och även om Demokraterna har en majoritet i den lagstiftande församlingen, så har de inte en tillräcklig majoritet för att driva igenom förslaget på egen hand utan stöd från några Republikaner - vilket inte ens Arnold verkar lyckas frambringa. Schwarzenegger har kritiserat sitt eget parti för saken - men Kaliforniens Republikanske senatsledare Dave Cogdill förklarade dock att förhandlingarna förmodligen kommer att fortgå utan Schwarzeneggers medverkan.

För att lösa situationen har guvernör Schwarzenegger bett om ett federalt lån, ett rop som hittills inte tycks uppmärksammats nämnvärt i Washington DC. Samtidigt pålyser Hollywood att en ny Terminatorfilm är på väg - en film där det tidigare i år ryktades om att Arnold kanske skulle ha en roll - något han dock nu inte tycks få.

Arnold gjorde Terminator 2 till 1990-talets förmodligen bästa actionfilm - och Terminatorserien (i alla fall 1 och 2) till en av de bästa actionfilmerna genom tiderna. Nu tycks dock såväl politikerna som filmvärlden i Kalifornien anse att det är dags att säga "hasta la vista" till sin fd actionhjälte - och numera lame-duck guvernör. Två enligt min mening separata men lika dumma beslut.

Kanske borde President Bush överväga att skicka 14 miljarder dollar till sin kollega i Kalifornien i stället för till bilindustrin - om inte annat därför att Bush också vet hur det känns att vara motarbetad i kongressen. Det kanske skulle ge guvernören möjlighet att faktiskt säga "I´ll be back".

Arnold gav Terminatorfilmerna kultstatus och gjorde Kaliforniens politik världsberömd. Kalifornien skulle förmodligen gynnas av om de inte glömde bort det, och om de slutade binda upp händerna på sin främsta actionhjälte och tillät guvernatorn att göra sitt jobb.

Inga kommentarer: