torsdag 18 december 2008

Reinfeldts kontra Obamas retorik

Dick Erixon skriver på sin blogg ett inlägg vid namn Talekonst: Reinfeldt kontra Obama att någon jämfört Fredrik Reinfeldt i dennes jultal med Barack Obama. Erixon beskriver sedan skillnaderna mellan svensk och amerikansk retorik - och skriver att det "som signalerar status i Sverige är att tala byråkratprosa, siffror och fakta." Medan retoriken i sig har mycket högre status i USA. Erixon skriver vidare:

Jag skulle vilja se en svensk politiker använda Obamas, Reagans eller Kennedys retorik i ett svenskt framträdande! Folk skulle tro att talaren var påtänd. Vi har ingen tradition att tala engagerat och medryckande i generella termer.

En klockren analys av saken.

Jag har själv inte lyssnat till Fredrik Reinfeldts jultal - och det kan säkert ha varit väldigt bra, men jag har hört så pass mycket av Reinfeldt att jag vet att han inte går att jämföra med Obama - inte på någon nivå. Han går inte att jämföra med Bush heller för den delen (som visserligen inte har Obamas högretoriska kvalitéer - men vars förmåga att på ett varmt, personligt och mycket självsäkert sätt interagera med publiken gör honom till världens förmodligen nu levande bästa "town-hall-meeting-talare"). Reinfeldt är varken någon högretoriker likt Obama, eller lika spontant kvicktänkt som Bush. De spelar i helt olika divisioner - och våra svenska "toppolitiker" kommer inte i närheten av sina amerikanska kollegor ifråga om retorik och karisma. Den enda svenska politiker under min livstid som i åtminstone någon grad imponerat genom sin karisma och talförmåga var Olof Palme. Men Fredrik Reinfeldt är ingen Olof Palme - och verkligen ingen Barack Obama.

1 kommentar:

Anonym sa...

I Sverige finns ingen talekonst av den enkla orsaken att alla tycker lika. Allt handlar om hur mycket pengar som ska "fördelas" till vem. Ingen har minsta intresse av att diskutera framtiden.