söndag 22 mars 2009

Amerikaner för feta för att bli soldater

Efter kalla krigets slut skars den amerikanska armén ner drastiskt under 1990-talet. Terrorattacken 9/11 med de två påföljande krigen i Afghanistan och Irak har därför ställt stora krav på den amerikanska militären att snabbt fylla behovet av fler och nya soldater. Trots det har USA:s militär tvingats avvisa - en inte obetydlig skara på - 48 000 rekryter sedan 2005.

Orsak?

De ansökande var för feta för att kunna tjäna i militären. Armérekryterare Sgt. Jessica La Pointe förklarar:

"We do get people who come in the office that are overweight by Army standards. And then what we do is try to work out a program through nutrition and exercise."

Armén tillåter som max 26% kroppsfett för män, och lite mer för kvinnor. La Pointe förklarar vidare att de flesta rekryter ljuger när de frågas om sin vikt.

Fetma är ett nationellt problem i USA och hela 3/4 amerikaner med åldern inne för militärtjänstgöring är okvalificerade främst pg a att de är överviktiga. En av dem som avvisades var Leo Knight-Inglesby, som för två år sedan vägde 361 pounds (163 kg) dvs alldeles på långa vägar för mycket. Rekryteraren gav honom dock ett rakt besked och sa:

"You need to lose some weight -- a large amount of weight."

Leo tog uppmaningen på allvar, och lyckades på två år gå ner till 90 kilo genom att träna och sluta äta dagligen på McDonalds. Han släpptes sedan in i armén och är nu på en militärbas i San Antonio, Texas.

Men Leo tillhör undantagen, och den stora skara som avvisas pg a att de är för tjocka utgör ett stort problem. Curtis Gilroy vid Pentagon säger att fetman gör ett redan svårt jobb med att hitta rekryter ännu svårare:

"It's clearly a problem for the United States military. We're faced with a dwindling pool of the youth population in the 17-to-24-year-old group about which we are very concerned,"

Det finns förstås en hel massa problem en militär av USA:s storlek skulle kunna ha. Men det här problemet? Only in America.

Källa: ABCNews

Se även tidigare inlägg:

Den amerikanska skräpmatskulturen 20080211

Inga kommentarer: