söndag 15 mars 2009

USA:s svaga rättsväsende

I detta reportage beskrivs hur en man som säljer marijuana - vilket för medicinskt bruk är lagligt i Kalifornien - arresteras efter det att en lokal sheriff som ogillar hans verksamhet anmäler honom till FBI som arresterar honom och sedan åtalar honom i federal domstol. Eftersom marijuana enligt federala lagar är lika illegalt som heroin riskerar han att dömas till 100 års fängelse - för att ha gjort något som alltså är lagligt i hans egen delstat. Det är naturligtvis ett juridiskt fel av enorma proportioner - precis som det amerikanska rättsväsendet överlag präglas av ett extremt svart eller vitt-tänkande.

Stora problem finns också när rättskostnaderna inte betalas av staten, och där fattiga medborgare därför inte får tillgång till lika duktiga advokater, som om de anlitade dem privat - och där tillgång till pengar avgör huruvida du (vid lindrigare brott) har möjlighet att slippa sitt i häkte eller ej.

Inget rättssystem är perfekt, men alla rättssystem torde kunna förbättras. Och det gäller inte minst det amerikanska. Till att börja med så borde åtal likt det som skildras i klippet ovan, helt enkelt vara omöjliga.

Se även tidigare inlägg:

AL Sharpton protesterar mot Bernard Madoff 20090209

Inga kommentarer: