onsdag 22 april 2009

Richard Holbrooke varnar för Talibanernas frammarsch i Pakistan

President Obamas sändebud till Afghanistan och Pakistan, Richard Holbrooke varnar för talibanernas frammarsch i Pakistan, och förklarar att talibanernas vägran att lägga ner vapen trots avtalet med regeringen borde visa varningstecken för tron på förhandlingarna med dessa. Talibanerna har nyligen tagit över Buner-området, bredvid Swat-området där det tidigare i månaden införde sharia-lagar efter att ha slutit ett avtal med regeringen. Regeringen menar dock att talibanernas vidare frammarsch bryter det ingångna avtalet.

"Now Taliban are violating the peace agreement, and if they continue the government will take strict action and not allow the Taliban to create a parallel government in that area," sa Mian Iftikhar - talesman för den regionala administrationen i den nordvästra frontprovinsen där Buner ligger.

Frågan är dock om den pakistanska regeringen har så mycket att sätta emot talibanerna. Det tidigare avtalet anses överlag ha ingåtts utifrån en svaghetsposition - och inget indikerar att den pakistanska regeringen blivit speciellt mycket starkare under den vecka som sedan dess gått.

Richard Holbrooke förklarar i intervjun för att Pakistans regering, Indien och USA står inför samma fiende - och att detta är första gången som islamisterna i Pakistan är knutna till ett internationellt terroristnätverk som Al Qaida, och inte bara till lokala stamintressen. Han förklarar också i slutet av intervjun att USA inte är anti-islamskt, vilket bevisas inte minst i konflikten på Balkan där Holbrooke spelade en viktig roll.Se även tidigare inlägg:

Talibaner vill införa sharia i hela Pakistan 20090421

Pakistan - ondskans blivande nya axelmakt? 20090415

Pakistan talibaniseras 20090414

Petraeus och Holbrooke om USA:s utmaningar 20090330

Inga kommentarer: