torsdag 16 april 2009

Tea Party Day: Taxed Enough Already

Igår demonstrerade tiotusentals människor på över 700 platser runtom i USA för att protestera mot regeringens slöseri med skattemedel. Tea Parties - kallades de olika eventen - vilket förstås anspelade på the Boston Tea Party som för mer än 200 år sedan startade den amerikanska revolutionen under parollen "No taxation without representation". Den här gången stod ordet TEA för "Taxed Enough Already". Dagen, den 15 april var vald med omsorg, som sista datum för redovisning av inkomstskatt (typ deklaration). Idén till det hela kom från den konservativa organisationen FreedomWorks i Washington ledd av den förre Republikanske majoritetsledaren i Representanthuset, Dick Armey från Texas. Det hela samordnades sedan via sociala nätverk som Facebook och Twitter, och gavs stor uppmärksamhet i Fox News. Samordnarna menar att de är en bipartisansk anti-skattrörelse, men överlag tycks överlag representera de ekonomiskt konservativa Republikanerna.

En stor del av kritiken riktades mot president Obama. Men inte enbart - även Republikaner fick sin beskärda del kritik. I Salt Lake City, Utah, buade en skara te-partyprissar ut delstatens guvernör Jon Huntsman för att ha accepterat 1,5 miljarder av Obamas stimulanspengar.

I Boston hade också några hundra personer samlats inte långt från platsen där det riktiga Boston Tea Partyt en gång börjat, iklädda revolutionsdräkter, med plakat som sa: "Barney Frank, Bernie Madoff: And the Difference Is?" och "D.C.: District of Communism."

MSNBC har här ett inslag om gårdagens "te-partyn":Och här har Fox News med Bill O'Reilly ett inslag om saken:Se även tidigare inlägg:

Guvernör Rick Perry står upp för Texas oberoende 20090415

Inga kommentarer: