torsdag 18 juni 2009

Amerikaner är skeptiska till Obamas statsskuld

En opinionsundersökning gjord av NBC och Wall Street Journal visar att amerikaner är mycket skeptiska till att Obama drivit upp statsskulden i så enorma proportioner. Obamas opinionssiffror har de senaste månaderna präglats av en trend: att han som person är enormt populär, medan hans politiska beslut däremot av allmänheten betraktas betydligt mer skeptiskt. Det bästa exemplet på detta är Obamas "debatt" med tidigare vice-president Dick Cheney om fångbasen på Guantanamo - där Cheney i fråga om personlig charm inte kommer i närheten av Obama. Men där den amerikanska allmänheten höll med honom mer än Obama gällande huruvida Guantanamobasen gjort USA säkrare, och där en majoritet i likhet med honom, ansåg att Obama gjorde fel som beslöt att stänga basen. (Se detta inlägg.)

Den nya undersökningen visar att amerikaner fortfarande håller Obama personligen mycket högt, men däremot är de skeptiska till statsskulden och hans inblandning på den privata marknaden. Statistiken ser ut som följande:

60% av allmänheten betraktar Obama positivt. 29% betraktar honom negativt.

3/4 delar säger också att de gillar honom personligen, men 27% av dessa säger att de dock inte gillar hans politik.

Övelag så är Obamas approval ratings 56% - vilket är 5% mindre än i april. Den största förändringen har skett bland oberoende väljare, som i april stödde honom med 60 mot 31% - men där siffran nu är 46 mot 44%. Ett förtroende som således minskat stort.

Gällande synen på hans politiska beslut ser saken ut som följande:

56% motsätter sig hans stöd till General Motors, och 69% är bekymrade över regeringens delägandeskap i GM. 58% anser också att Kongressen bör hålla statsskulden nere, även om det skulle innebära att det tar längre tid för ekonomin att återhämta sig. Vilket kan jämföras med de endast 35% som anser tvärtom.

Således är Obamas politiska beslut alltså långtifrån lika populära som han själv. Däremot håller allmänheten inte Obama personligen ansvarig - många menar att han ärvde problemen från tidigare administration och andra skyller problemen på Demokraterna i Kongressen.

Annan statistik visar att Dick Cheney nu är populärare än Nancy Pelosi. 26% betraktar Cheney i positivt ljus - en ökning med 8% från april. Medan 24% betraktar Nancy Pelosi positivt - en minskning med 7% från april. Siffror som, om Demokraterna inte hade haft en enormt populär president i Vita Huset, skulle ha varit mycket oroväckande. Nancy Pelosis bristande popularitet väger dock inte tyngre än Obamas popularitet - varför det Demokratiska partiet betraktas positivt av 45% - till skillnad från de 25% som betraktar Republikanerna positivt.

Källor: MSNBC, DN

Se även tidigare inlägg:

Statsskulden - Obamas största problem 20090612

Opinionen stöder Cheney framför Obama 20090602

Inga kommentarer: