fredag 12 juni 2009

Statsskulden - Obamas största problem

President Obamas senaste initiativ för att disciplinera politikerna till att spendera mer eftertänksamt, genom införandet av PAYGO har fått kritik mot Republikaner. Men Obamas satsningar är också en påminnelse om att statsskulden som byggts upp genom hans politik, också är ett av nationens främsta problem att tackla.

Obama och Demokraterna kritiserade president Bush för att han under sin tid drev upp statsskulden genom att bedriva krig och satsa på sociala åtgärder utan att samtidigt höja skatten, och istället lämna notan till nästkommande administration och framtida generationer.

När Republikaner därför anklagar Obama-administrationen för att spendera för mycket, så kan Demokraterna peka bakåt och anklaga Republikanerna för hyckleri. Alla är dock inte överens om att Demokraternas försök att rättfärdiga sin egen (stats)skuld genom att hänvisa till föregående administration håller. För även om statsskulden gick upp under president Bush, så går detta inte att jämföra med hur mycket den gått upp under president Obama. Statsskulden under president Bush var 2008 459 miljarder dollar. Detta år kommer den att vara 1,845 biljoner - dvs från att 2008 ha utgjort 3,2% av BNP till att nu utgöra 13,1% av BNP).

Obama har lovat att halvera statsskulden inom fyra år - men även om det lyckas (vilket inte är säkert) så kommer statsskulden fortfarande att vara större än den statsskuld var som han en gång anklagade president Bush för att ha skapat. Kongressens partipolitiskt obereonde "Congressional Budget Office" uppskattar att statsskulden kommer att överstiga 1 biljon tills 2019.

Vad som också gör situationen svårare är pensionsproblemen. Den amerikanska befolkningen blir äldre och Regeringens icke-finansierade ansvar att förse dem med pensioner uppgår till en skuld på 483,000 dollar per hushåll. En fråga Bush försökte lösa efter sitt omval 2004, genom en privatisering av pensionssystemet för yngre arbetare - en fråga som han dock inte fick gehör eller tillräckligt mandat att då genomföra.

Federal Reserves ordförande Ben Bernanke varnade också för den stora Statsskulden och sa nyligen:

"near-term challenges must not be allowed to hinder timely consideration of the steps needed to address fiscal imbalances. Unless we demonstrate a strong commitment to fiscal sustainability in the longer term, we will have neither financial stability nor healthy economic growth."

Obamas ansvar över ekonomin är det område i hans politik där amerikaner också är mest skeptiska mot sin annars överlag mycket populära president. 51% av amerikanerna underkänner hans hantering av ekonomin. Något som gett Republikanerna en svag punkt att rikta in sig på. Än så länge har Demokraterna överlag stort förtroende, men desto längre de har makten utan att bemöta denna fråga på allvar, desto mer gehör kommer Republikanernas kritik att få. Och att statsskulden är ett enormt problem - oavsett vilka goda saker Obamas spendering eventuellt kan ha bidragit till - är de flesta amerikaner oavsett parti överens om.

Källa: The Economist

Se även tidigare inlägg:

Obama vill återinföra PAYGO 20090610

USA:s historiska statsskuld förklarad med en hastighetsmätare 20090529

Obama - videovecka 14 20090425

Inga kommentarer: