tisdag 11 augusti 2009

Den kristna högern och kristna vänstern i sjukvårdsdebatten

I den pågående sjukvårdsdebatten har den kristna högern och den kristna vänstern intagit två skilda ståndpunkter. I följande ad gjord av James Dobsons grupp Family Research Council, som ska lanseras i fem delstater förklaras hur "Obamacare" kommer att finansiera aborter, men däremot inte ta hand om de äldre:



Den kristna vänstern har dock intagit motsatt position. Och progressiva kristna grupper som Jim Wallis Sojourners, Catholics in Alliance for the Common Good, PICO National Network och Faithful America har släppt följande ad:



Debatten mellan den kristna vänstern och den kristna högern i USA är väldigt intressant - det är en debatt som går i cykler, och som fått enorma konsekvenser inte bara för USA:s - utan även för storpolitiska världshändelser. De två grupperna (som dock inte är homogena) skiljer sig grundläggande genom att den kristna högern på teologiska grunder har en stark tro på den amerikanska konstitutionen - medan den kristna vänstern på teologiska grunder förespråkar den amerikanska liberalismen. Och i ett land där kristendomen har en så framträdande roll som i USA, har båda dessa grupper under hela 1900-talet spelat en stor roll i framväxandet av såväl amerikansk liberalism som amerikansk konservatism. Men mer om det vid annat tillfälle.

Se även tidigare inlägg:

Obama tar avstånd från Pelosis uttalande 20090811

Obama manar lugn i sjukvårdsstormen 20090811

Inga kommentarer: