fredag 25 september 2009

Japans regering utreder hemliga USA-pakter

Den nya japanska regeringen har påbörjat en utredning över huruvida tidigare administrationer ingått hemliga säkhertsavtal med USA - inklusive ett som tillåtit kärnvapenskepp trots att sådana vapen enligt policy är förbjudna.

Japans tidigare regering har alltid förnekad att några hemliga avtal skulle ha funnits - men den nya regeringen, The Democratic Party of Japan som förra månaden vann regeringsmakten har lovat ett mer transparent såväl som en granskning av de militära banden med USA. Vilket fått den nya regerings Utrikesminister Katsuya Okadato att påbörja en utredning:

"We will reveal everything we find,"
sa Okadato till reportar i New York.

Fyra pakter mellan USA och Japan är föremål för utredningen: ett från 1960 där amerikanska stridsflyg och skepp med kärnvapen tillåtits att taktiskt landa eller docka på japansk mark. Ett för japanerna - som hittills är det enda landet mot vilket kärnvapen brukats - som sedan 1967 haft som policy att inte ha, producera eller tillåta kärnvapen i landet.

Ett annat avtal också från 1960 som kommer att undersökas är ett påstått hemligt avtal kring bruket av amerikanska baser om det det skulle bli ett krig på Korea-halvön.

De två andra avtalen har att göra med tillåtandet av kärnvapen på den södra ön Okinawa - och kostnaderna för överlämnandet av ön till japansk kontroll 1972.

Utrikesminister Okada har tillsatt ett 15-manna-team som ska gå igenom mer än 3,200 akter på Utrikesdepartementet och 400 filer på den japanska ambassaden i Washington - för att avlägga rapport i november. Okada har förklarat att han om de hemliga pakterna bekräftas så tänker han inte straffa departementämbetsmän som medverkat till dess hemlighållande - men eventuellt nya upptäckter kan blossa upp en ny diskussion om den USA-Japanska-alliansen.

Valsegern för The Democratic Party of Japan ledde till spekulationer om att en förändring i alliansen med USA skulle ske. Och utrikesminister Okada vill se mer jämnställda relationer med Washington, och se över statusen för de 50 000 amerikanska soldater som finns stationerade i Japan i enlighet med ett bilateralt säkerhetsavtal efter andra världskriget. Premiärminister Yukio Hatoyama's vill också avsluta bränslepåfyllningsuppdrag i stilla havet till stöd för USA-koalitionens krig i Afghanistan.

En vänsterregering i Japan och en vänsterregering i USA tycks inte gynna banden länderna emellan. Ett band som var väldigt starkt under föregående administrationer där president Bush och premiärminister Junichiro Koizumi (som i ljuset av de senaste årens struliga japanska inrikespolitik var en av Japans mest lyckade premiärministrar) hade ett starkt vänskapsband - som tillsammans med Tony Blair var den världsledare Bush prisade högst. Det var under dennes styre som Japan skickade trupper till Irak, dess första utländska militäruppdrag sedan andra världskriget. Tyvärr tyder inte mycket på att Obama och Hatoyama kommer att få samma relation även om Hatoyama i ord lovat Obama sitt lands fortsatta lojalitet.

Källa: Honolulu Advertiser

Se även tidigare inlägg:

Japans tillträdande premiärminister lovar Obama fortsatt lojalitet 20090904

Australiensare försvarar Bushs politik i Asien 20081113

Inga kommentarer: