söndag 20 september 2009

Obama ber guvernör Paterson att inte ställa upp för omval

President Obama har gjort en tämligen historisk intervention i delstatspolitik när han nyligen formellt bad New Yorks Demokratiske guvernör David Paterson att inte ställa upp till omval.

Paterson är en av bara två svarta guvernörer i landet, men har präglats av en mängd olika problem sedan han övertog guvernörskapet efter tidigare guvernör Eliot Spitzer 2008. President Obama och dennes team är dock oroliga för att Patersons impopularitet och problematiska styre ska leda till en förlust för Demokraterna i nästa års kongressval om han ställer upp till omval.

Det är fortfarande ett år kvar till kongressvalet, men Vita Husets agerande kommer i ljuset av att mycket tyder på att New York Citys tidigare borgmästare Rudolph W. Giuliani tänker ställa upp som Republikansk kandidat i guvernörsvalet, vilket mycket troligt kommer att entusiasmera Republikanska väljare, vilket kan utgöra ett hot mot Demokraterna - i synnerhet med Paterson kvar i leken.

Ledande Demokrater i New York har varit bekymrade över Patersons möjligheter att behålla ämbetet - men hittills inte uttryckt saken öppet. Med president Obama i ledningen för krav på ett Demokratiskt maktskifte, så kan dessa dock få större mod att överge guvernör Paterson och sluta upp bakom någon annan Demokratisk kandidat, som te x Andrew M Cumo - som övervägt att ta sig an Paterson i Demokraternas primärval.

Obama-administrationen har av olika orsaker heller inte riktigt gått ihop med Paterson, som förra månaden på ett radioprogram i New York sa att kritiken mot honom själv berodde på ras och också sa att Obama snart skulle komma att utsättas för liknande påhopp.

Om Andrew M Cumo skulle drabba samman med guvernör Paterson i ett Demokratiskt primärval så kan dock Cumo värja sig från "raskortet" med vissheten om att han har stöd från landet förste svarte president.

Representanter för guvernör Paterson har hittills inte velat kommentera kraven från Vita Huset.

Delstatspolitiken i New York är nästan lika spännande och dramatisk som delstatspolitiken i Kalifornien - som nästan är lika spännande som den federala politiken - som är, väldigt spännande :)

Källa: New York Times

Se även tidigare inlägg:

Kriget i New York-Senaten för tillfället över 20090710

Republikanerna i New York-Senaten revolterar 20090610

Scott Murphy vinner kongressvalet i New York 20090425

Inga kommentarer: