tisdag 27 oktober 2009

Lieberman och Snowe avvisar Harry Reids reformförslag

Den oberoende Demokratiske senatorn Joe Lieberman, som år 2000 var Al Gores vice-presidentkandidat, men som år 2008 kampanjade för McCain och talade på Republikanernas konvent, avvisar Harry Reids plan på en statlig sjukförsäkring som en del av Senatens sjukreformförslag.

“To put this government-created insurance company on top of everything else is just asking for trouble for the taxpayers, for the premium payers and for the national debt. I don’t think we need it now," sa Lieberman som förklarade att han tänkte stödja en Republikansk filibuster mot Reids förslag.

Republikanen Olympia Snowe från Maine, som i egenskap av enda Republikan röstade för Finanskommitténs förslag utarbetad under Max Baucus ledning - som då inte innehöll någon "public option" avvisar nu också hon Harry Reids sammanfogade förslag, och säger att hon kommer att rösta mot förslaget om det inte förändras.

Fler Demokratiska senatorer var också skeptiska, men inte lika skeptiska som Lieberman, utan vars röst Demokraterna inte kommer upp till de 60 röster som helst behövs för att få igenom förslaget. Reid hade förmodligen hoppats på att möjligheten för delstater att inte delta i regeringsprogrammet skulle göra att de skeptiska senatorerna likväl hängde med honom. Nu tycks Snowe och Lieberman inte göra det. Något som bör betecknas som ett bakslag - men kanske inte ett helt oväntat sådant - för sjukreformens framskridande.

Här är ett nyhetsinslag om Liebermans beslut:



Källor: Yahoo News, Politico

Se även tidigare inlägg:

Harry Reid lovar Public Option 20091026

2 kommentarer:

Erik sa...

Intressant. Om positionerna håller sig kommer Demokraterna med andra ord inte att få igenom sitt sjukhusförslag i Senaten. I så fall kommer Lieberman ånyo att bli ett hatobjekt.

Har du någon aning om hur stor sannolikheten är att förslaget ändras så pass mycket att också herr Lieberman kan tänkas rösta för det?

Ronie Berggren sa...

Nä, det har jag ingen aning om. Vi får se vad som händer. Ett ospelat kort är kanske president Obama själv, som i synnerhet i detta läge torde ha ganska rejält mycket makt att bestämma hur han önskar att slutförslaget i Senaten nu ska se ut. Mig veterligen har han dock ännu inte slagit ned näven på någon sida. Så vi får väl vänta och se, gissar jag.