tisdag 13 oktober 2009

Olympia Snowe (R) röstar för Finanskommitténs sjukreformförslag

Olympia Snowe, senator från Maine - och den enda Republikan som Demokraterna har kunnat hoppas på att vinna stöd från i genomdrivandet av sjukvårdsreformen, förklarade idag att hon tänker rösta för Senatens Finanskommittés förslag, som kommittén idag förväntas godkänna, skriver USA Today.

Det är en stor framgång för Demokraterna och för President Obama - som utan Snowes stöd inte skulle kunna säga att reformen var partiöverskridande. Det ansågs också viktigt för att få moderata Demokrater att rösta för reformen, eftersom några av dessa förklarat att de inte vill rösta igenom ett förslag som helt saknar stöd från oppositionspartiet.

"When history calls, history calls," kommenterade hon sitt beslut.

Än är processen dock långt ifrån över - och eftersom Finanskommitténs förslag kommer att stötas och nötas i jämkningsprocessen med andra kommittéers förslag, som sen kommer att jämkas med förslaget från Representanthuset, så är det inte säkert att Olympia Snowe kommer att rösta för den slutgiltiga reformen. Något hon också antydde när hon kommenterade dagens beslut:

“My vote today is my vote today, it doesn’t forecast what my vote will be tomorrow.”

För Demokraternas del så tillhör dock morgondagens bekymmer just morgondagen. I synnerhet Finanskommitténs ordförande Max Baucus, som fått stor kritik från den liberala falangen inom sitt eget parti för att sätta så mycket på spel bara för att få stöd från en ynka Republikansk röst, var lättad över Snowes ställningstagande och sa efter hennes besked:

“Thanks senator, for that thoughtful statement,” ett uttalande Politico beskriver vara minst sagt en underdrift.

Olympia Snowes ja-röst gör också att hon förmodligen kommer att få större inflytande på jämkningsprocessen med de andra kommittéförslagen - vilket gör att hon därmed får möjlighet att ge en Republikansk infallsvinkel på en sjukvårdsreform som i alla andra avseenden helt drivs av Demokraterna.

Källor: USA Today, Politico

Se även tidigare inlägg:

Undersökning förklarar att sjukvårdspremier blir dyrare 20091013

Inga kommentarer: