måndag 21 december 2009

Ahmadinejad om de amerikanska ungdomarna

Irans president Mahmoud Ahmadinejad intervjuas här av Diane Sawyer för ABC News, där hon frågar Ahmadinejad om han har bevis på att att de tre ungdomar som togs tillfånga av iranska säkerhetsstyrkor i somras, verkligen är spioner - som Iran nu tänker åtala dem för?

Ahmadinejad förklarar att han inte är glad över de fångar som sitter i iranska fängelser. Men att USA har 3,5 miljoner fångar, som också är separerade från sina familjer - från det ena till det andra. Vad Ahmadinejad inte tycks förstå är den tämligen viktiga skillnaden i rättstänkande som föranleder arrestering och fängelsedomar i USA och västvärlden, respektive Iran.

Irans utrikesminister sa idag på en presskonferens i Beirut, också att han förväntar sig en snabb rättegång mot de tre ungdomarna:

"These Americans entered Iran illegally and with aims that arouse suspicions and doubts. We expect appropriate sentences to be issued very soon,"


En av mödrarna till en av de tre ungdomarna (27, 27 och 31 år gamla) vädjade med täckt huvud den islamiska republiken att släppa ungdomarna fria, och sa:

"Sarah, Shane and Josh are good people. They meant no harm to the Islamic Republic of Iran and respect your ancient and noble civilization. If they entered Iran, it was an innocent mistake."


Vi får hoppas att det hjälper. Gör det inte detta, så tar Vita Huset förhoppningsvis i med hårdhandskarna.

Se även tidigare inlägg:

Obama-administrationen tröttnar på Iran 20091217

Iran åtalar de amerikanska ungdomarna för spioneri 20091215

Inga kommentarer: