måndag 14 december 2009

Oprahs julbesök hos Obama i Vita Huset

Oprah Winfrey gjorde i helgen ett julbesök hos president Obama i Vita Huset - här skildras besöket och den påföljande intervjun med den president hon kampanjade flitigt för i förra års presidentval. OBS: detta är inte hela intervjun, utan bara de delar som fanns på YouTube.

Del 1:Del 2:Del 3:Resten av intervjun uppdateras vid tillfälle. President Obama graderade i alla fall sitt första år som president till B+ - Och A är alltså högsta betyg på den amerikanska betygsskalan. Tämligen högt med andra ord. Något som det redan börjat spekuleras en hel del kring. Mer om det vid annat tillfälle.

Se även tidigaer inlägg:

Oprahs intervju med Sarah Palin 20091117

1 kommentar:

Erik sa...

Några tankar kring Oprahs stöd till Obama. I enlighet med hur jag yttrat mig tidigare i frågan får Oprah stödja vem hon vill inom politiken. Hon är ingen journalist så varför skulle hon inte få välja sida?

Men jag tycket det är lika viktigt att påpeka att hon genom sin valda strategi att inte öppet stödja honom som kändisen Oprah Winfrey utan endast som privatpersonen Oprah (vilket i Oprahs fall naturligtvis är samma sak, så i praktiken är det ingen skillnad) förmodligen stödjer Obama på ett mer effektivt sätt än hon skulle ha kunnat gjort om hon i sin show tydligare stödde presidenten.

Genom att säga (i sin intervju med Palin) att hon valde att inte stödja någon kandidat på sin show under valet 2008 blockerade hon effektivt möjligheten för övriga kandidater att få glänsa i ljuset av den populära Oprah. Samtidigt var privatpersonen Oprah ute och turnerade för Obama vilket enligt mig hade samma effekt som om Obama själv suttit i hennes studie och blivit intervjuad.

Så Oprah har slått flera flugor i en smäll. Hon har lyckats ge ett explusivt stöd till Obama samtidigt som hon begräsant de övriga kandidaternas möjligheter att synas samtidigt som hon hävdar att hennes show är neutral. Genom att hennes show är neutral kan hon också fortsätta att göra förment neutrala reportage om Obama.

En smart dam. Men jag undrar om allmänheten gått på hennes smarta spel? Förmodligen de flesta.