torsdag 21 januari 2010

Bibelord på amerikanska vapen

UPPDATERING 20100125

DN har här en artikel om hur vapensikten tillverkade av företaget Trijicon, har bibelord ingraverade på sina sikten. Inte texter, utan korta referenser, som te x Joh 8:12 - Johannes evangelium kapitel 8, vers 12, där Jesus talar om att han är världens ljus. Det hela upptäcktes och avslöjades av lobbygruppen Military Religious Freedom Foundation för tv-kanalen ABC.

Flera muslimska organisationer i USA har kritiserat bibelorden:

"Att referera till Bibeln på militär utrustning bryter mot det här landets grundläggande ideal och värderingar. Än värre är att det kan användas som propagandavapen av de extremister som anser att USA leder ett korståg mot islam", sade Haris Tarin från den amerikanska muslimska organisationen MPAC i ett uttalande, citerat i DN.

I DN:s artikel skrivs också:

Referenserna utgör sannolikt också ett brott mot en amerikansk generalstabsorder från 2003 som förbjuder "missionerande av religion, tro eller sedvana".


Möjligheten att Al Qaida i Irak eller Afghanistan ska komma över ett amerikanskt vapen och på egen hand klura ut att Joh8:12 i liten text på ett vapen är en referens till ett bibelord (där referensen i sig dessutom är inbakad i andra siffror, som förmodligen kännetecknar vapennumret) är knappast särskilt stor. De muslimska grupperna missar dessutom en annan poäng: precis alla muslimska grupper som krigar gör detta med mycket mer specifika hänvisningar till Koranen och Mohammed. Istället för att kritisera de amerikanska vapnen borde de muslimska grupperna kritisera islamisternas citat av Koranen och syn på Jihad. Fox News har här ett inslag om vapnen och bibelorden, där tar upp detta - i motsats till vad som sägs i DN:s artikel så citerar de också United States Central Command (CENTCOM), som konstaterar att det forfarande står "In God We Trust" på de amerikanska valutorna, och militären säger att bibelorden inte bryter mot några förbud:Artikeln i DN är ännu ett utmärkt exempel på när svensk media vinklar nyheter till USA:s/den amerikanska militärens nackdel. Att rapportera om händelsen är förstås inte fel - men däremot vinklingen, och valet att hellre rapportera om obskyra muslimska organisationers åsikter om saken, än Pentagons egen syn på saken.

Källa: DN

Se även tidigare inlägg:

Meghan McCain kritiserar Hollywoods soldatfilmer 20091213

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hyckleri, för inte har vi läst om hur fel det är att Koranens ord använd 7/24 av galningarna på andra sidan...

Someone sa...

Trevligt att ni helt utan omtanke glatt säger att ni är precis likadana som islamisterna.

Iof, det enda som skiljer sig är religionen.

Anonym sa...

Eh....
För det första så tillverkar Trijicon inga vapen, utan sikten till vapen.
Om du läser artikeln en gång till, långsamt, så kanske du förstår?
För det andra så har mitt Trijicon ingen sådan text, trots att det är inköpt i USA.

Ronie Berggren sa...

Det stämmer. Det är sikten till vapen som tillverkas. Tack för korrigeringen.