fredag 15 januari 2010

Geert Wilders rättegång

Dick Erixon skriver på sin blogg i följande inlägg om den uppkommande rättegången mot Geert Wilders. Den holländske politikern och opinionsbildaren kommer nästa väcka att åtalas i en holländsk domstol på fem punkter som rör religiösa förolämpningar och anti-muslimska provokationer, skriver DutchNews.

Erixon skriver:

"Muslimska grupper har försökt få Wilders åtalad sedan 2008 då dokumentärfilmen “Fitna” hade premiär. Filmen är kritisk mot islam. Därför vill vissa, med stöd av FN-dokument, att all kritik mot religionen islam ska vara förbjuden.

Om Wilders fälls, betyder det att yttrandefriheten inte bara är under avveckling i Holland, utan att den står under attack i västvärlden generellt. En fällande dom i Holland kan leda till både ökad självcensur och ivrigare aktioner mot varje uttalande som inte höjer islam till skyarna."


Det är svårt att inte instämma. Att åtala en person för att denne brukat sig av yttrandefriheten för att kritisera en religion som helt uppenbart innefattar många - ur ett västerländskt perspektiv - totalitära element, är absurt. Geert Wilders har inte angripit någon enskild muslim, utan kritiserar Islam och Koranen. Sådan form av kritik - mot vad det än må vara, bör varje västerländsk demokrati skydda. Dem som däremot kritiserar meningsmotståndare genom våld (som te x somaliern som som angrep Kurt Westergaard, och den svensktalande somalier som i ett telefonsamtal hotade Lars Vilks till döds) ska varje västerländsk demokrati stå emot med demokratins fulla kraft. Det är just detta som kännetecknar den västerländska demokratin. Förhoppningsvis vinner förstås Geert Wilders målet - allt annat vore en tragedi för det demokratiska Europa. Här är Wilders omtalade film "Fitna", som han nu åtalas för:Se även tidigare inlägg:

Lars Vilks hotad från Somalia 20100104

28-årig islamist försökte mörda Kurt Westergaard 20100102

Geert Wilders besöker England och hotas till döds 20091208

Den svenska vänsterorienterade islamdiskursen 20091204

Geert Wilders talar i USA 20090523

Geert Wilders nekas inträde i Storbritannien 20090214

Robert Spencer om Wilders film Fitna 20080508

Inga kommentarer: