onsdag 20 januari 2010

Vad händer med sjukvårdsreformen?

Att Scott Brown inatt vann den store Ted Kennedys senatsplats (eller ”folkets plats” som Brown och hans anhängare föredrar att kalla posten) i Massachusetts var en stor händelse i två hänseenden:

1.Att en republikan vinner i en av USA:s liberalaste delstater, och därtill på en relativt konservativ agenda.
2.Det sätter käppar i hjulen för demokraternas stora sjukvårdsreform.

Senatens demokratiske majoritetsledare Harry Reid har bekänt förlusten men har samtidigt deklarerat att demokraterna tänker fortsätta att driva igenom Obamas sjukvårdsreform. Senatens republikanske minoritetsledare Mitch McConnell sade efter segern i Massachusetts att folket har skickat en tydlig signal till Washington om att de inte vill ha en regeringsdriven sjukvård.

Hur kan det komma sig att valet av Brown försvårar antagandet av sjukvårdsreformen när demokraterna alltjämt har en betryggande majoritet? Anledningen är att demokraterna numera endast har 59 platser i Senaten, vilket är en plats för lite för att kunna förhindra en republikansk sk filibuster. En filibuster är ett slags taktisk fördröjning av en lagstiftnings antagande, vilket i praktiken kan döda densamma.

Demokraterna håller precis på att sammanjämka de två sjukvårdslagstiftningar (en antagen i Representanthuset och en i Senaten) som har antagits. En ny version av lagstiftningen måste antas av båda kamrarna för att den skall skickas vidare till Vita huset för president Obamas underskrift. Men nu saknar som sagt demokraterna tillräckligt med röster i Senaten för att en sådan lagstiftning skall kunna antas.

Bill Clintons tidigare rådgivare Dick Morris förklarar på FoxNews vad han tror kommer att ske med sjukvårdsreformen nu efter den överraskande förlusten för demokraterna i senatorsvalet i Massachusetts. Han tror inte att demokraterna på olika sätt kommer att söka fördröja Browns tillsättning i syfte att hinna rösta innan han hunnit anta sin plats i Senaten. Istället tror han att representanthuset kommer att rösta igenom exakt samma version av sjukvårdslagstiftningen som den som antagits i Senaten. Om båda kamrarna röstar för samma lagstiftning är den antagen av Kongressen. Morris menar att det vore den minst besvärliga och kostsamma lösningen för demokraterna. Förvisso torde en del moderata demokrater som är uppe för omval i höst vara ängsliga att stöta sig med en allmänhet som är skeptisk till demokraternas sjukvårdsreform, men Morris menar att demokraterna har så pass många platser i Representanthuset att Senatens version borde gå igenom.Ytterligare en möjlighet för demokraterna är så klart att vinna över någon republikansk senator på sin sida, men det torde bli svårt.

Referenser:
Reid promises to press ahead on health care

1 kommentar:

Erik sa...

Om demokraterna är kloka röstar demokraterna i representanthuset igenom senatens version. Det är den minst konservativa sjukvårdsreform som de numera kan få igenom.

Om demokraterna misslyckas med att få igenom reformen kommer de att framstå som ett svagt parti och Obama som en svag president, åtminstone så här långt.