fredag 12 februari 2010

Biden och Gibbs försöker ge Obama äran för Irak

I en intervju med Larry King igår, sa vice-president Joe Biden följande:

I am very optimistic about -- about Iraq. I mean, this could be one of the great achievements of this administration. You're going to see 90,000 American troops come marching home by the end of the summer. You're going to see a stable government in Iraq that is actually moving toward a representative government.

I spent -- I've been there 17 times now. I go about every two months -- three months. I know every one of the major players in all of the segments of that society. It's impressed me. I've been impressed how they have been deciding to use the political process rather than guns to settle their differences.


Exakt vad i den pågående situationen i Irak som skulle kunna tillskrivas Obama-administrationen utvecklar inte Biden. 90% av allt som sker i Irak sker som en konsekvens av tidigare administration, inte av Obama-administrationen som i princip aldrig nämner Irak.

Irak var tvärtom, det "felaktiga" krig som Obama motsatte sig, och Obama motsatte sig inte bara kriget utan även den lyckade truppökningen som Bush pålyste 2007, och som räddade Irak från ett inbördeskrig och låg till grund för att Joe Biden nu plötsligt vill befatta sig med Irak. Obama sa då så här om en förestående truppökning förespråkad av president Bush:



Obama hade förstås fel, och det förbättrade säkerhetsläget låg sedan till grund för att president Bush i slutet av 2008 skulle kunna sluta det avtal med den irakiska regeringen om amerikanskt trupptillbakadragande inom de ramar som fortfarande gäller.

Joe Biden är förmodligen Obama-administrationens största pajas. Och jag har tappat räkningen på alla dumheter han sagt. Men när Obamas pressekreterare Robert Gibbs tvingades konfrontera Joe Bidens påstående, så gick Gibbs också i försvarsställning. Han sa inte att det var Obama-administrationen som avslutat Irakkriget (för det var det inte) - däremot så sa han att det politiska trycket som Obama hjälpte till att föra fram bidragit till att skapa det klimat som gjorde att kriget avslutades.

Verkligen?

Om jag inte minns fel så var det den sortens tryck som motsatte sig en amerikansk truppökning i Irak. Och det var också den sortens tryck som Bush inte brydde sig ett skvatt om att ta till sig. Och att Bush inte brydde sig om detta gjorde i sin tur att kriget kunde avslutas eftersom USA knäckte udden på den islamistiska terroriströrelsen, och samtidigt gav den irakiska regeringen tid och andrum att stabiliseras och tränas för att kunna överta det viktigaste försvarsarbetet på egen hand.

Fox News har här ett mycket sevärt inslag om Joe Bidens och Robert Gibbs utspel:



Los Angeles Times skriver ironiserande i en kommentar till Bidens utspel:

"Now, the Obama-Biden pair that opposed the Iraq war and its tactics and predicted their failure is prepared to accept credit for its success.

It seems that Biden, who's from Delaware when he's in Delaware and Pennsylvania when in Pennsylvania, is certain now that Iraq will turn out to be one of the Obama-Biden administration's greatest achievements.

No, really."


Det pratades mycket innan Obama vann valet 2008 om att Bush hade "ljugit" gällande Irak. Det kan spekuleras i om så varit fallet eller ej. Gällande Joe Biden så kan det spekuleras i om han faktiskt medvetet ljög gällande Irak, eller om hans lynniga politiska sinne som är lika instabilt och oberäkneligt som Bushs var politiskt målmedvetet, bara gjorde att ännu en groda hoppade ur hans mun, i hans strävan att själv alltid hoppa dit han tror att han kan kamma hem störst antal politiska poänger.

Robert Gibbs har förövrigt förstås inga rättigheter att kritisera en fd vice-presidentkandidat (Sarah Palin) för hennes olika utspel, när han själv försvarar en sittande vice-president som Joe Biden. Såväl Dick Cheney som Sarah Palin besitter i alla avseenden betydligt högre kompetens än Biden någon gång under sin tid som vice-president gett prov på att besitta.

Senaste nyheten är förövrigt att Obama skickat Biden för att närvara vid OS i Vancouver. Förhoppningsvis kommer Biden att hålla munnen, och inte börja prata om vilken succé för honom och Obama OS i Chicago 2016 kommer att bli. Men Obama borde inte vara säker på saken. Men gör han det så behöver Obama kanske oroas alltför mycket - Robert Gibbs har säkert något fränt och rationellt att säga om att det var Obamas närvaro i Köpenhamn som lockade så många deltagare till de olympiska spelen i grannlandet.

Se även tidigare inlägg:

Joe Biden om State of the Union-talet 20100130

Irak på väg framåt 20100127

USA och Iraks möjligheter och framtid 20091221

President Bush besöker Irak 20081214

Iraks parlament godkänner USA:s nedtrappningsplan 20081127

Irakkriget ur ett historiskt perspektiv – del 1: Den oheliga alliansen 20081117

Inga kommentarer: