söndag 21 februari 2010

CPAC 2010 - del 11: Rick Santorum

Senator Rick Santorum från Pennsylvania talade om USA:s speciella roll i världen, och att USA nu står inför ett val om man vill bli ett socialiserat Europa, eller om man vill fortsätta hålla fast vid de konstitutionella principer som gjort USA till det mest välbärgade landet på jorden. Vad Obama-administrationen vill är tydligt och han citerade lite senare Obamas stabchef Rahm Emanuels uttalande om att aldrig låta en kris gå till spillo, och sa att administrationen spelar på rädsla - och försöker använda den rådande krisen för att få amerikaner att tro att de behöver en storebrorsstat, och att de har rätt till saker som regeringen kan ta från andra och ge till dem. Det är plan i två delar: dels att expandera regeringen men också övertyga om att tillbakadragande från omvärlden - och ursäktande, kommer att göra USA säkrare. En orsak till att de progressiva vill dra sig tillbaka beror på att de annars inte kommer att ha råd med sina välfärdsprojekt. Han ger Europa som exempel vars militär är minimal i jämförelse med USA:s. Europa har dragit sig bort från omvärlden och lämnat försvarsuppgiften till USA - men om USA också drar sig tillbaka, vem är då kvar för att försvara USA och resten av den västerländska civilisationen, frågar han sig.

Han förklarar dock att Obamas politik inte har gått hem, vare sig i USA eller i omvärlden och citerade Polens tidigare president Lech Wałęsa, som nyligen besökt USA och som då sagt:

"The United States was always the last resort and hope for all other nations. There was the hope whenever something was going wrong one could count on the United States. Today we have lost that hope."


Santorum förklarade sedan att han växt upp i ett av de småsamhällen som Obama 2008 sa höll sig till vapen och religion, och att tänkte uttrycka sig på ett sätt som sådana enkla människor förstod, varpå han sa: "Mr President, America is the hope and you can keep the Change!"

Han talade också om utrikespolitiken och behovet av att besegra jihadisterna, och att även slå ner på Iran, om vilket han sa att Obama förmodligen kommer att få ett telefonsamtal från Israel, där Israel frågar om de kan göra vad de gjorde mot Irak och Syrien - sakta ner Irans kärnkraftsambitioner genom en egen operation. Santorum fortsätter:

"And Barack Obamas answer better be: We are with you Israel, in protecting you and the rest of this world!"


Han öppnade i slutet upp för en frågestund, och fick då frågan av en förmodad Ron Paul-anhängare som undrade varför Santorum stödde militärt engagemang i omvärlden, istället för den viktigaste frågan - om ekonomin. Santorum svarade självsäkert, att om du vill ha en förståelse för externa hots koppling till ekonomin - gå tillbaka till 2001. Poängen är, konstaterade han sedan: det finns en fiende som vill slå till mot USA, och om de lyckas så kommer de ekonomiska effekterna av det till och med vara värre än effekterna av den rådande administrationens ekonomiska politik.

Santorum förklarade också att de konservativa nu hade en chans om de bara såg till att nominera konservativa kandidater i de republikanska primärvalen. Han sa själv att han gjort ett misstag när han 2004 stött Arlen Specter, men samma misstag skulle inte ske igen. En kvinna i publiken säger dock att hon är från Arizona och varnar Santorum för att göra misstaget att stödja John McCain - vilket får många i publiken att jubla.

Här är Rick Santorum, som är en ganska karismatisk person, med övertygelsen om att ekonomisk konservatism måste kombineras med militärt engagemang för att skydda USA:



Se även tidigare inlägg:

CPAC 2010 - del 10: Ron Paul
20100221

Inga kommentarer: