tisdag 23 februari 2010

Obama presenterar ny sjukvårdsplan

President Obama presenterade igår ett nytt förslag till sjukvårdsreform på 950 miljarder dollar. Detta inför det bipartisanska sjukreformsmöte Obama pålyst på torsdag ett sista försök att få liv i sjukvårdsdebatten trots de senaste månadernas många motgångar. Förslaget är det första där Obama själv gett sig in för att förklara vad han vill se i en sjukvårdsreform, något han tidigare lämnade upp till kongressen att komma fram till. Överlag är det en sammanjämkning av de förslag som röstats igenom i Senaten och i Representanthuset, men där Vita Huset främst utgår från Senatens förslag.

Vita Husets förhoppning inför torsdagens möte som kommer att hållas offentligt, är att pressa in Republikanerna i ett hörn och be dem presentera ett eget bättre förslag än de presidenten framlägger - samt att övertala tillräckligt många Demokrater i båda kamrar att om nödvändigt godkänna förslaget via den ska reconciliation-processen, som bara kräver 51 istället för de filibustersäkra 60 rösterna.

Republikanerna har dock hittills inte verkat särskilt skrämda, och Representanthusets republikanske minoritetsledare John Boehner förklarade efter att Vita Huset offentliggjort sitt förslag att det i princip var samma gamla förslag som det amerikanska folket redan sagt nej till.

Samtidigt riskerar förslaget att skrämma bort en del röster från Representanthuset, där många är kritiska mot den sk cadillac-skatten, som höjer försäkringspremierna från de med bättre/dyrare försäkringar. Representanthuset är dock överlag emot en sådan skatt eftersom den skulle höja premierna för många fackföreningsmedlemmar som åtnjuter tämligen goda sjukförsäkringar, och vill istället att de allra rikaste i samhället ska beskattas för att bekosta reformen - något Senaten dock motsätter sig. Ett annat problem som kan uppkomma är abortfrågan, där Obama valde Senatens mindre aggressiva anti-abortståndpunkt framför Representanthusets tydligare anti-aborttillägg (Stupak-tillägget) - något som också kan riskera att skrämma iväg kongressmän från att stödja förslaget.

Många svårigheter kvarstår således för Obama. Däremot får han chansen att öppet och i en direkt konfrontation med republikanerna, möjligheten att än en gång presentera sin syn på saken. Och även om Republikanerna inte verkar särskilt rädda för den saken, så tål det att kommas ihåg att Obama är duktig på sådana saker - om det räcker för att återigen få det amerikanska folket på sin sida, och få republikanerna att på ett negativt sätt framstå som nej-sägare får vi se.

Andrea Mitchell på MSNBC diskuterar här tillsammans med tre reportrar Obamas förslag:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Källor: Reuters, MSNBC, New York Times

Se även tidigare inlägg:

Obama - videovecka 57 20100220

Obamas plan för att återuppväcka sjukvårdsreformen 20100208

Inga kommentarer: