söndag 4 juli 2010

4:e juli-filmtips: John Adams

Så här den fjärde juli kan ett passande filmtips kanske komma till hands. Miniserien "John Adams" från 2008, som i vintras visades på SVT.

Det är en högkvalitativ produktion på 501 minuter uppdelat i sju avsnitt som beskriver den amerikanska revolutionen ur författningsfadern John Adams perspektiv. Andra kändisar så som Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, Alexander Hamilton, Thomas Paine och George Washington osv skildras också, men handlingen utgår från John Adams och dennes hustru Abigails situation i en tid när friktionen mellan de brittiska koloniherrarna och de amerikanska bosättarna i Boston, Massachusetts var påtaglig. En revolution är på väg och den intellektuelle och målinriktade Adams får snart en av huvudrollerna i processen att skapa en ny nation - en process för vilken det krävs militär expertis (något George Washington får stå för), ideologisk retorik (något Thomas Jefferson får stå för), kvicktänkt diplomatisk charm (något Benjamin Franklin bidrar med) - men också en principfast, hårt slitande envishet - och det personifierar ingen annan bättre än John Adams.

Bakom det amerikanska statsbygget och den amerikanska frihetsdeklarationen och konstitutionen står män som brukar kallas för landets fäder (founding fathers). Det går inte att till fullo förstå USA eller det unika med USA utan att sätta sig in i dessa personers tankar, liv och skrifter. Denna filmatisering av John Adams liv gör en mycket viktig del av den amerikanska historien mycket levande, och har möjlighet att nå en bredare publik (te x den svenska) än en vanlig bok om denne synnerligen amerikanske person skulle kunna göra. Därför är serier som dessa mycket viktiga. Och eftersom jag är en stark anhängare av både film och historia så rekommenderas denna miniserie mycket varmt.

Ha en trevlig fjärde juli :)

Se även tidigare inlägg:

Filmkonsumenter bör vara regissörskritiska 20100306

Meghan McCain kritiserar Hollywoods soldatfilmer 20091213

Några filmer till minne av Kennedy-familjen 20090906

"W" och George W. Bush i andra filmer 20090409

Michael Moores propaganda 20081211

John McCains 4th July-tal 20080703

1 kommentar:

Henrik Sundholm sa...

Mycket bra serie. Såg den när den först sändes 2008 :)