söndag 15 augusti 2010

Kriget mot terroristerna har gjort stor skillnad i Irak

USA:s krig mot terroristnätverken i Irak har gjort en stor skillnad. Det är ingen häpnadsväckande nyhet, men här har Fox News ett reportage om hur al Qaida försvagats avsevärt pg a att USA helt enkelt har slagit ut deras ledarskap:



En aspekt av det amerikanska tillbakadragandet som inte ägnats särskilt stor uppmärksamhet (pg a den skeva USA-bild som råder i Sverige och Europa) - är vilken rättssäkerhet misstänkta terrorister kommer att få när de hädanefter kommer att hamna i irakiska istället för amerikanska händer. Tragiska händelser har inträffat där amerikanska soldater varit inblandade - och amerikanska soldater har också vid somliga tillfällen begått övergrepp mot irakiska civila. Det är däremot beteenden som den amerikanska militären aktivt motarbetar - och när saker händer så får USA världens (och irakiernas) granskande ögon riktade mot sig. Det finns dock en grupp som hatar al Qaida mer än USA gör - nämligen irakierna själva, som personligen drabbas av det våld som terroristgrupperna använder sig av. Frågan som därför kan vara värd att ställas är om de irakiska säkerhetsstyrkorna i framtida konfrontationer med terroristgrupper kommer att ha några hämningar? Och hur kommer de att behandla tillfångatagna terrorister?

Det ter sig mycket troligt att de inte alls kommer att agera lika försiktigt som USA faktiskt gjorde. Det återstår dock att se. Precis som det återstår att se hur sådana saker skulle rapporteras här i Sverige - där vi gärna lastade USA för dylika övergrepp.

Se även tidigare inlägg:

USA:s tillbakadragande från Irak väcker farhågor 20100815

Inga kommentarer: