onsdag 25 augusti 2010

McCain vinner Arizonas republikanska primärval

John McCain vann igår den politiska kampen mot den påstådde mer konservative utmanaren JD Hayworth i kampen om Arizonas senatsplats. Det nominerar McCain till republikanernas kandidat inför det allmänna valet den 2 november. Det riktiga - eller snarare det allvarliga valet hölls dock inatt eftersom Demokraternas chanser att vinna det allmänna valet i Arizona ter sig obefintliga mot senatorn som suttit i fyra mandatperioder och snart förmodligen kommer att påbörja sin femte.

JD Hayworth var länge en seriös - och den allvarligaste motståndare McCain mött i någon återvalskampanj, men efter att det i juni uppdagades att Hayworth 2007 i TV hade förklarat för tittare hur man kunde snylta pengar från regeringsprogram så vände loppet. Och Hayworth som spenderat våren med att framställa sig själv som en mer konservativ kandidat än John "Maverick" McCain tedde sig nu inte längre trovärdig. Det samtidigt som McCain positionerade sig mer åt höger än tidigare (vilket han förklarade att han gjorde pg a en ny situation i landet, och pg a Obama) och samtidigt som McCain också spenderade sina överväldigande ekonomiska resurser, gjorde att Hayworths chanser var sumpade. (Obs: valstatistiken är i skrivande stund inte färdigräknad, McCains seger dock tydlig).

Enligt följande artikel i AZ Central så ringde Hayworth inte upp McCain (som förlorande kandidater brukar göra) för att erkänna sig besegrad, trots en tydlig förlust. Något som indikerar att Hayworth är en dålig förlorare (vilket inte alltid - som detta val visar - innebär att man per automatik är en vinnare). Det kan jämföras med McCain som alltid tagit sina förluster hårt men också alltid var mycket ödmjuk i förlustens stund, och snabbt flyttat fokus från kampanjtrivialiteter till nationens bästa och de stora utmaningarna. Vad som således kan sägas om detta val var att Hayworth förtjänade att förlora och McCain förtjänade att vinna.

2008 kampanjade McCain mot Barack Obama och förlorade mot denne. Inatt vann han över JD Hayworth genom att än en gång kampanja mot Obama - och hans motstånd mot Obamas liberala politik framkom också i hans segertal där han förklarade att republikanerna skulle segra och återkalla och byta ut ObamaCare:



Källa: AZ Central

Se även tidigare inlägg:

Om kvällens primärval 20100824

John McCain i stort övertag inför Arizonas primärval 20100824

Inga kommentarer: