onsdag 18 augusti 2010

Piratpartiet tar Wikileaks under sina vingar

Piratpartiet har tagit Wikileaks under sina vingar - i helgen skrevs ett avtal mellan Wikileaks Julian Assange och Piratpartiet, varav de sistnämnda i framtiden kommer att sköta driften av flera av Wikileaks servrar som kommer att finnas på olika platser i Stockholm. Detta för att skydda Wikileaks, något Piratpartiets ledare Rickard Falkvinge förklarar:

– Wikileaks har tidigare bland annat funnits på ett webbhotell här i Stockholm. Men som vi sett tidigare kan priset för att angripa ett webbhotell vara relativt litet, men priset för att angripa ett politiskt parti är skyhögt högre. Därmed höjer vi tröskeln för att angripa Wikileaks, säger Piratpartiets Rick Falkvinge till SVD Och fortsätter: – Västerländska demokratier är inte alltid så fria som man skulle kunna tro, och pressfriheten behöver ständigt skyddas.


Således har Wikileaks alltså knutit sig ännu starkare till just Sverige. Något som är mycket beklagligt.

Källa: SVD

Se även tidigare inlägg:

Talibanerna stenar man och kvinna i Afghanistan 20100818

Julian Assange chattar med Sverige 20100817

1 kommentar:

Johan sa...

Jag håller inte med, tycker precis tvärtom att det är rätt det som sker. Hade någon kommit med liknande information angående Ryssland, Kina eller Pakistan så är jag nästan säker på att du som jag hade ansett att det var bra att informationen kom ut så att världen får se hur mycket som sker bakom militär ridå.
(frågan är dock om sånna känsliga uppgifter överhuvudtaget hade skrivits ner i dessa länder, men det är en annan fråga)

Självklart är det till stor nackdel för de länder som berörs av att känslig information om dem kommer ut till allmänheten, dels för säkerheten för dessa länder men i detta fall även för Iraks /Afghanistans innevånare, men detta är en risk som t.ex. USA måste kalkylera med då det i sig inte är hemlig information för de civila som råkade befinna sig på plats och med egna ögon kunde betrakta de senare hemligstämplade dokumenten som beskrev händelserna.

Det går inte att hålla ett land under vingarna och säga att det är väldigt fel att hemligstämplad information från dom kommer ut å sen inte göra detsamma med t.ex. det ovanstående länder som jag nämner.
Det går inte heller att hänvisa till vilket typ av styre som länderna har och säga att det är mer rätt att t.ex. en diktaturs hemligheter kommer ut, det är fortfarande människor som kan råka illa ut oavsett nationalitet.

Visst kan följden av detta bli ännu mer negativ om vi bortser från riskerna. T.ex. så kanske vissa länder funderar om allt för känsliga uppgifter verkligen ska stå nerskrivet på platser dit andra än de med extremt behov kommer åt, eller ännu värre, de skrivs inte ner alls.
Men det är i det samhället vi lever nu. Information sprids till andra sidan klotet innan den som först bar på den ens insett att det lämnat honom/henne.

Om staten vill spionera på sin egen befolkning för att de har en övertro på att det skyddar dom så får de vara beredda på att information från staten också kommer att komma ut till befolkningen, vare sig de vill det eller ej, vare sig det är lagligt eller ej.