tisdag 17 augusti 2010

Reportage: Palin om Alaskas oljeresurser

Efter katastrofen i mexikanska golfen har en het debatt om oljetillgångar uppstått i USA. Fox News har här en reportageserie om oljetillgångarna i Alaska, där de visas runt av Alaskas fd guvernör Sarah Palin och dennes make Todd. Palin - som 2008 var en stark förespråkare av inhemsk oljeborrning och använde sig av kampajtema-ramsan "drill baby, drill!" förklarar att hon fortfarande är en stark förespråkare av att borra inhemsk olja, men att katastrofen i mexikanska golfen har lärt USA en del, att det behövs mer säkerhet för djuphavsborrning. Just därför anser hon dock att man borde börja borra i de enorma områden som finns i Alaska i Prudhoe Bay och ANWR, där riskerna i jämförelse med att borra djupt ute i havet är minimala. Det är en linje som i princip alla Alaskas representanter (även demokraterna) förespråkat i flera år, men som de inte fått något gehör från i Washington DC - och Alaskas demokrater får heller inget gehör från sina partikollegor i huvudstaden gällande saken ifråga.

Här är reportaget som är mycket intressant som visar på de stora oljeresurser som USA faktiskt har, men som ännu inte brukats. Reportaget ger också betydligt större förståelse Sarah Palins linje - en linje som blev utsatt för skämt och kritik efter incidenten i mexikanska golfen. Palin visar dock i Fox News-reportaget vad det är hon och hennes kollegor (från båda partier) i Alaska pratar om när de säger att de vill borra mer. Och av vad som visas är det svårt att inte tycka att det vore vettigare att borra där än mitt ute i havet med teknik som fortfarande är både ny och uppenbart kan medföra stora risker. Hon förklarar dock att de flesta politiker i Washington DC aldrig har varit i Alaska och sett vad det är man menar. Hon förklarar också att hon gärna skulle guida runt president Obama om han kom upp men att hon också skulle bli besviken om han inte kom men ändå fattade diverse förbudsbeslut från Washington DC i en fråga där politikerna behöver ha mer koll på situationen verkligen ligger till (och som reportaget visar så rör det sig inte om att förstöra unik vildmark eller inkräkta på djurliv).

Del 1:



Del 2:

Här talar Palin inte om Alaska utan om Obamas senaste utspel om moskén i New York - hon sätter dock även här hammaren på spiken och förklarar problematiken med Obamas retorik:



Del 3:

Palin fortsätter sin guidade tur runt om i Alaska, denna gång till Valdez, där USA:s tidigare största oljespill olycka inträffade. Palin förklarar hur olyckan förändrade Alaska:




Fox kommer i dagarna att fortsätta rapporteringen om Alaskas oljefyndigheter - vilket, så uppdateringar kommer.

Se även tidigare inlägg:

Ett inlägg om Palins syn på Obamas oljekatastrof-respons, där Palin också beskriver hur hon själv som guvernör arbetade i förhållande till oljebolagen i Alaska:

Sarah Palin om Obamas oljekris-respons 20100613

----------------

FtN: Liberaler, te-partyn och NY-moskén 20100816

FtN: Mexikanska golfen, samkönade äktenskap 20100809

Obamas egen oljekommission ifrågasätter borrförbudet 20100801

Sarah Palin minns Ted Stevens 20100811

Inga kommentarer: