onsdag 18 augusti 2010

Talibanerna stenar man och kvinna i Afghanistan

Talibanerna i Afghanistan har stenat ett par till döds i en by i norra Kunduz-provinsen. Den 25-årige mannen Khayyam och den 19-åriga kvinnan Siddiqa älskade varandra och ville gifta sig, Siddiqa var dock av sin släkt redan bortlovad men vägrade gifta sig med den släkting hon utlovats till. De två gjorde uppror mot de kulturella, stambaserade och religiöst rådande normerna och rymde istället tillsammans. De lurades dock tillbaka av släktingar som sa att de skulle få gifta sig. Väl tillbaka utsattes de dock istället för talibanernas perversa "rättvisa" och dömdes till döden. Siddiqa tvingades bära burka under avrättningen när en mobb på 200 män - däribland släktingar till båda offren (Khayyams far och bror, och Siddiqas bröder och andra släktingar) - stenade dem till döds.

Ett vittne vid namn Nadir Khan, som sympatiserar med talibanerna förklarade att folk applåderade under steningen: “People were very happy seeing this,” och lade till att paret gjort något mycket illa.

En talesman för talibanerna prisade också händelsen och sa:

“We have heard about this report,” he said, interviewed by cellphone. “But let me tell you that according to Shariah law, if someone commits a crime like that, we have our courts and we deal with such crimes based on Islamic law.”


Det är den första kända steningen beordrad av talibanerna sedan deras fall från makten 2001, och ett tecken på att de fått större mod. En talesman för mänskliga rättigheter i Afghanistan kommenterade:

“We see it as a sign of a new confidence on the part of the Taliban in the application of their rules, like they did in the ’90s,” said Nader Nadery, a senior commissioner on the Afghanistan Independent Human Rights Commission. “We do see it as a trend. They’re showing more strength in recent months, not just in attacks, but including their own way of implementing laws, arbitrary and extrajudicial killings.”


Det oroande var dock att beslutet också stöddes av de lokala muslimerna. Ledaren för det muslimska Ulema-rådet i Kunduz-provinsen, Mawlawi Abdul Yaqub, kommenterade inte det specifika fallet men sa däremot att dödsstraff var det tillbörliga straffet för illegala sexuella relationer. Orsaken till att många "vanliga" muslimska grupper är mer angelägna om att implementera hårda sharia-lagar beror på att det är några av talibanernas krav för att de ska gå med på en fredsprocess.

Afghanistans president Hamid Karzai fördömde steningen i ett uttalande:

"Executing these two young people without trial is a crime, an act of inhumanity, and is counter to Islam,"


Nader Nadery, från människorättsorganisationen säger också att flera liknande händelser börjat inträffa på sistone. Den 8 augusti dömdes en 41-årig änka som blivit gravid med en man som hon sa hade lovat att gifta sig med henne, dömd för otukt av en talibandomstol. Hon piskades först med 200 slag och sköts sedan ihjäl.

Det finns en mängd filmer som handlar om ämnen som dessa. Filmen "Flyga Drake" (baserad på boken) handlar delvis om situationen i Afghanistan. Filmen "The Stoning of Soraya M" handlar om en verklig stening i Iran (ett annat land, en annan gren av islam - men samma skräck, samma hjärntvättade pöbelpack, samma ondska).

Medan svensk media för närvarande spenderar sin tid och sina rubriker med att hypa personer som Julian Assange från Wikileaks som undergräver USA:s och NATO:s krig mot dessa talibaner, som inte kan betraktas som något annat än avskum, så bör detta bli en påminnelse om varför kriget i Afghanistan måste vinnas. Omvärlden kan inte tillåta att Afghanistan än en gång faller under talibanernas herravälde. Talibanerna måste besegras. Rent militärt så kommer de att besegras, så länge USA, NATO och de andra allierade i Afghanistan håller blicken på målet och så länge kriget inte undergrävs av naiva vänsteraktivister.

Källor: New York Times, Fox News, CNN

Se även tidigare inlägg:

Julian Assange chattar med Sverige 20100817

Hillary Clinton fördömer talibanernas mord på de kristna hjälparbetarna 20100810

Biofilm att rekommendera: Soraya M 20091026

Pakistan talibaniseras 20090414

The Stoning of Sorya M 20090719

Inga kommentarer: