onsdag 13 oktober 2010

Condoleezza Rice om politik och sin nya bok

USA:s förra utrikesminister Condoleezza Rice intervjuas här av Bill O Reilly om sin nya bok som släpps i oktober "Extraordinary, Ordinary People: A Memoir of Family" - som handlar om hennes familj och hennes uppväxt i en rassegregerad söder, och hur hon sedan nådde till positionen som USA:s utrikesminister.

I intervjun talar hon också om dagspolitik, situationen i Afghanistan och relationen med Iran. Hon talar också om hur och varför hon blev konservativ - att hon röstade för Jimmy Carter 1976 - en sydstatare som likt henne förstod sydstatskulturen - men blev besviken på denne gällande synen på Sovjetunionen (som hon själv besökte 1979) - och hon röstade därför på Ronald Reagan 1980 pg a utrikespolitiken. Hennes far var dock republikan - eftersom han trodde på tanken om individuell frihet och eftersom demokraterna i sydstaterna under hennes uppväxt inte var något alternativ.

Här är intervjun:



Condoleezza Rice är en av mina egna favoritpolitiker. Till skillnad från Hillary Clinton och Obama - så hade Rice ett mycket nära band till president Bush, något de flesta utrikesministrar bedömer vara nödvändigt för att kunna bedriva en bra utrikespolitik. I ljuset av Obamas presidentskap kan det lätt glömmas bort, men 2001 så leddes USA:s utrikespolitik av svarta (Colin Powell var utrikesminister och Condoleezza Rice nationell säkerhetsrådgivare) något som då var unikt.

Se även tidigare inlägg:

Kommer Hillary Clinton att utmana Obama 2012? 20100811

Clinton och Kissinger om utrikespolitikens utmaningar 20091202

Progressiva Demokrater betraktar världen
20090923

Intervju med Condoleezza Rice 20090923

Inga kommentarer: