lördag 30 oktober 2010

Eliot Spitzer fördömer Imam Anjem Choudary

New Yorks förre guvernör Eliot Spitzer, som avgick 2008 efter att det uppdagats att han vart inblandad i en prostitutionshärva - började i somras arbeta för CNN. Där intervjuades igår den brittiske imamen Anjem Choudary - en av Storbritanniens sharia-förespråkande islamister som lyckas med balansgången att hålla sig på rätt sida om lagen samtidigt som de förespråkar ett radikalt islamistiskt samhälle. Choudary ombeds kommentera terrorhoten mot väst och får tillfälle att beskriva sin syn på sharia etc, vilket leder till ett kraftigt fördömande från Eliot Spitzer - ta en titt.



Eliot Spitzer må vara en liberal demokrat, men han har åtminstone en vettig syn på islamism, och det vore bra om fler liberaler kunde förstå att de har mycket mindre gemensamt med islamister - och de flesta muslimer - än med Mike Huckabee och den kristna högern - faktum är att de förstås t o m har mer gemensamt med Al Sharpton, Jesse Jackson och en allmänt galen kristen vänster än med uttalade eller anonyma islamister.

Källa: CNN

Se även tidigare inlägg:

Liz Cheney kommenterar bombpaketen 20101030

2 kommentarer:

Gustaf sa...

Jag hänger inte riktigt med. "De flesta" (alltså majoriteten av) muslimer tar ju avstånd från islamism, sharia och terrorism. Ser man bara på muslimer i Västeuropa förstärks denna tendens ännu mer.

I England är ju Anjem Choudary i stort sett en paria bland "de flesta" muslimer.

Du kontrasterar vanliga liberaler med Spitzer. Men vilka liberaler är det som påstår att de har något gemensamt med Anjem Choudary? Vilka liberaler är det som försvarar islamism?

Liberaler kan skilja på islam och islamism, på vanliga och radikala muslimer, är det måhända där skon klämmer?

Tack för en bra blogg förresten.

Ronie Berggren sa...

Med liberaler menar jag "liberal" i en amerikansk kontext, dvs vänster. Ibland för att göra distinktionen begriplig brukar jag skriva "vänsterliberaler" - gjorde dock inte det i det här inlägget.

Gällande muslimer är det givetvis sant att de flesta tar avstånd från terrorism - och visst måste man skilja mellan vanliga muslimer och radikala sådana likt Choudary. Det är något jag påpekar i nästan alla mina inlägg om islam. Däremot har vänsterliberala politiker lit Spitzer likväl mer gemensamt med konservativa högergrupper än med de flesta muslimer - vilket gäller såväl de radikala som de vanliga muslimerna.

Det pg a att även "de flesta" vanliga muslimer i mångt och mycket är kritiska till det amerikanska/europeiska västerländska samhällsbygget och gärna ser islam som ett alternativ till detta. Något varken konservativa eller liberala torde vara särskilt intresserade av.

I vilken utsträckning detta görs, och av hur många et c - går naturligtvis att föra en diskussion om. Men så ser jag på saken.