måndag 25 oktober 2010

Marijuana kan bli lagligt i Kalifornien

Den 2 november är det inte bara senats och guvernörsval i Kalifornien. Man röstar också om proposition 19 - ett förslag om att legalisera marijuana i delstaten för dem 21 år och uppåt.

Bruket av marijuana är utbrett - 2008 arresterades 78,500 personer i Kalifornien för innehav - och en legalisering skulle kunna minska de mexikanska drogkartellernas inflytande genom att i viss utsträckning minska den inhemska svarta marknaden i delstaten. En legalisering skulle också innebära nya skatteintäkter för en delstat ett desperat tillstånd efter sådana.

DN har här en artikel om advokaten Christopher Reggio som drömmer om ett Kalifornien med större frihet:

– Jag kan se det framför mig. Turister från hela världen kommer hit och provar olika sorters marijuana eller åker runt till odlingarna, säger Reggio entusiastiskt.

– Det skulle ge enorma inkomster.


En beräkning gjord av The State Board of Equalization visar att en avgift på 50 dollar /28 gram skulle innebära skatteintäkter på omkring 1,4 miljarder dollar.

Kalifornien har sedan 1996 en lag gör marijuana legalt för medicinskt bruk. 13 andra delstater har också en sådan legalisering, men på federal nivå är drogen illegal vilket har lett till lagkonflikter mellan federal och delstatlig auktoritet.

Guvernör Arnold Schwarzenegger har varit öppen för förslaget att legalisera marijuana helt och avkriminaliserat innehav på mindre än 1 ounce (28 gram) - men han motsätter sig proposition 19 som han menar har stora brister, och anser att intäktskalkylerna är överskattade.

Enligt en opinonsundersökning som DN hänvisar till Talking Points Memo så leder ja-sidan, som vill legalisera med 46,5% mot nej-sidans 45,3% i opinionen. De främsta politikerna är dock emot en legalisering - och bortsett från Schwarzenegger så motsätter sig såväl den demokratiska senatorn Barbara Boxer som den demokratiske guvernörskandidaten Jerry Brown, samt den republikanska senatskandidaten Carly Fiorina och den republikanska guvernörskandidaten Meg Whitman legaliseringsförslaget.

Källor: DN, Wikipedia om Proposition 19

Se även tidigare inlägg:

Gary Johnson - eventuell Republikansk presidentkandidat? 20091217

Kalifornier vill sanera budgeten med legaliserad marijuana 20090709

Obamas web-town meeting 20090327

Eric H. Holder tänker stoppa åtal av laglig marijuana 20090319

USA:s svaga rättsväsende 20090315

Inga kommentarer: