onsdag 12 januari 2011

Pat Condell om amerikansk islamofobi

Pat Condell - den ateistiske islamkritikern från Storbritannien som blivit världskänd via YouTube, reflekterar i sitt senaste inlägg om islamfobin i USA där han förklarar att islamofobin i USA är en myt eftersom amerikaner inte hatar muslimer. Det stora problemet är istället organisationer som CAIR. Mycket sevärt:



Pat Condell, Christopher Hitchens och andra representanter för den nya (eller den gamla) ateismen, sitter numera i samma båt som en mängd amerikanska katoliker som Robert Spencer, Robert Reilly etc och anti-islamistiska protestanter som Franklin Graham. Egentligen gillar ingendera varandra nämnvärt mycket. De har i grunden dock i princip en i en amerikansk kontext liknande konservativ ideologi, och de båda utgör bara den ateistiska respektive religiösa sidan av samma mynt. Och båda grupper anser helt uppenbart att hotet mot det fria samhället inte kommer vare sig från högerkristna eller högerateister, utan från de militanta muslimerna. En besynnerlig allians måhända - men inte en ohelig sådan, eftersom de i grunden har samma politiska ideologi, där det är denna som förenar dem. Att ateister som Condell och Hitchens faktiskt besitter förmågan att kunna särskilja mellan religioner är de värda all heder för - då klassisk vänsterateism inte gjort detta.

Samma sak gäller förstås omvänt: det är en enorm skillnad mellan politiskt liberala eller konservativa ateister i jämförelse med den gamla ateistiska anti-religiösa kommunism som hade religionsextermination högt på agendan (och så fortfarande har i Nordkorea och även Kina).

Se även tidigare inlägg:

Islamofobi – Mattias Gardell 20110108

Pat Condell om moskén vid Ground Zero 20100607

Tony Blair vs Christopher Hitchens om religion 20101129

Inga kommentarer: