söndag 23 januari 2011

Republikanernas Hispanic Leadership Conference

Torsdagen den 13 januari började The Hispanic Leadership Network Conference i Coral Gables, Florida - en återkommande republikansk konferens om latinoamerikanskt ledarskap. Värd för årets konferens var bl a Floridas tidigare guvernör Jeb Bush.

Jeb Bush har en latinoamerikansk hustru och familjen Bush har tillhört en av få tydligt konservativa falanger strävat efter en praktiskt genomförbar och humanitär lösning på den illegala mexikanska invandringen. Som gränsstatsguvernör hade George W. Bush goda relationer med de latinoamerikanska innevånarna i Texas och som president försökte han driva igenom en immigrationsreform som syftade till att säkra gränsen och lösa problematiken utan att tvångsdeportera illegala immigranter i miljoner. Den reformen misslyckades till stor del pg a konservativt motstånd.

Det till trots har republikanerna fått en hel del framträdande latinoamerikanska politiker - inte minst senator Marco Rubio från Florida. Konferensen i Florida försökte lyfta fram vikten av latinoamerikanskt ledarskap och stärka banden mellan denna grupp och det republikanska partiet. Bland talarna fanns en mängd kända namn som Minnesotas tidigare guvernör Tim Pawlenty, Minnesoas fd senator Norm Coleman, Floridas nytillträdda guvernör Rick Scott och även Colombias tidigare president Alvaro Uribe. Här talar konferensvärd Jeb Bush och förklarar bl a att den politiska tonen måste förbättras:



Här talar också Texas' senator John Cornyn, där han beklagar sig över att George W. Bushs immigrationsreform 2007 inte gick igenom. Han förklarar också att hatfylld retorik mot immigranter som bara önskar skapa sig ett bättre liv är kontraproduktivt.
Sedan kongressen senast, dvs 2007, diskuterade immigrationsreform så har situationen dock förändrats: våldet i Mexiko har ökat markant. Många immigranter kommer nu också från andra länder än Mexiko, och Mexiko har blivit en inkörsport för människosmuggling och för att komma in illegalt i USA - och folk från överallt i världen har gjort det. USA måste, förklarar han sedan, måste dock fortfarande finna en trovärdig och medkännande lösning på problematiken med illegal invandring:



En mängd andra republikaner skickade även sina hälsningar. Här är John McCain:



Och här är Marco Rubio - partiets unga latinoamerikanske stjärna:



Och här är tidigare president George W. Bush som var den senaste amerikanska politiker att på allvar försöka ta tag i frågan på federal nivå:



Jeb Bush tillsammans med andra kan förhoppningsvis förmå republikanerna att driva en tydlig säkerhetspolitik mot Mexiko utan att glömma de många mycket svåra människoöden de mexikanska invandrarna befinner sig i. Jeb Bush - och de andra närvarande - axlar på ett utmärkt sätt USA:s tidigare presidents efterlämnade mantel av medkännande konservatism. I frågan om illegal invandring kan dessa republikaner förhoppningsvis också finna samarbetsutrymme med president Obama. Många republikaner kommer dock att motsätta sig en reform - men att en av årets första republikanska konferenser inleddes med latinoamerikanska relationer som tema bådar gott.

Källor: Politico, Fox News, Wall Street Journal, American Action Network

Se även tidigare inlägg:

Dream Act röstas ner av Senaten 20101219

The Dream Act också på Kongressens schema 20101202

Bush-familjens stjärnstatus har inte dalat 20101112

Inga kommentarer: