onsdag 16 februari 2011

CPAC 2011 - del 32: Ann Coulter

Ann Coulter tillhörde en av CPAC:s sista talare, och som konservativ kvinna med lång tid inom rörelsen möttes hon av stora applåder. (Här kan hennes tal ses).

Ann Coulter varvar som hon alltid gör politiska pikar med spetsig humor och inleder med att förklara att liberalerna äntligen stöder demokrati i mellanöstern, fast undrar var de var när USA slog ut mannen som roades av våldtäktskammare, som gasade ihjäl sitt eget folk, som invaderade sina grannar och försökte mörda en amerikansk president?

Liberalerna kunde inte ha varit mindre intresserade av demokratisering än när man störtade Saddam Hussein. I dessa dagar blir de dock tårögda när demokrati kommer på tal och chockerade över att få höra att det finns en diktator i mellanöstern. En person som var USA:s allierad, som använde sin armé för att bekämpa islamistisk terrorism och som erkände Israels rätt att existera. Det gick inte hem i liberalernas ögon.

Ett annat land där liberalerna inte kunde ha brytt sig mindre om demokrati var Iran. Ett land med en stor ung utbildad befolkning, som dock leds av messiansk förintelse-förnekande galning. Liberalerna förstod dock inte varför det var så mycket att tjafsa om. Liberaler kunde inte ha brytt sig mindre om de iranska demonstranterna 2009. Men när folket i Egypten protesterar på gatorna säger Obama: "We hear your voices" - det trots att han inte ens har förmåga att höra de konservativas röster när de protesterar i Washington DC.

För att sammanfatta saken, förklarar Coulter, så ville liberalerna inte ha demokrati i Vietnam, Nordkorea, Kina, Ryssland, Tjeckoslovakien, Jugoslavien, Nicaragua, Grenada eller Kuba. Men nu när en amerikansk allierad blir ansatts så är demokraterna uppeldade för demokratins sak. Demokraternas oaktsamhet har återigen skrämt USA:s allierade och gjort USA:s fiender mer vågade - ungefär som när Jimmy Carter var president. Historiens läxa är alltså: släpp inte demokraterna i närheten av utrikespolitiken. Inte ens för att få dem att hålla tassarna borta från inrikespolitiken - det blir nämligen alltid problem när man ber människor som inte ens gillar USA att stå upp för landet.

Demokraternas värdelösa politik i mellanöstern är tydlig: under Jimmy Carter drog man mattan under fötterna på shahen av Iran - en annan amerikansk allierad som litade på USA:s vänskap. Vilket resulterade i något betydligt värre. När ryssarna gick in i Afghanistan så käkade visserligen Jimmy Carter inte glass (som Obama gjorde när den iranska flickan Neta dödades i Iran 2009) men hans respons blev bara att han åkte hem från de Olympiska Spelen. Så för de yngre i publiken, säger Coulter: när folk jämför Obama med Jimmy Carter så är det inte menat som en komplimang.

Efter sitt stand-up-komik-tal tar hon också en del frågor från publiken och ger kortfattat sin syn på olika sakfrågor.

Se även tidigare inlägg:

CPAC 2011 - del 31: Rich Lowry 20110215

Inga kommentarer: