onsdag 16 februari 2011

CPAC 2011 - del 34: Peter Roskam

En annan av de avslutande talarna på CPAC 2011 var kongressman Peter Roskam från Illinois 6:e kongressdistrikt.

Roskam höll ett kort tal, som kan ses här, där han inledde med att berätta hur hans far mer än två årtionden tidigare ringde honom för att berätta att han hamnat på sjukhus när han var på väg till Vita Huset för att motta ett pris av Ronald Reagan. Det var, sa fadern, den dåliga nyheten. Den goda var att sonen nu skulle få åka dit istället. Som 26-åring befann sig således Peter Roskam i Vita Huset där han på lunchen placeras bara två platser i från första fru Nancy Reagan. Han berättade för henne att han inte var den som skulle motta något pris utan att hans far var på sjukhus och att hans mor var där med honom. Han förklarade sedan för Mrs Reagan att det skulle betyda otroligt mycket om presidenten kunde ringa hans far. Nancy Reagan bad då kort om deras telefonnummer.

Senare på kvällen får hans far ett telefonsamtal från Vita Huset. Ronald Reagan hade därmed tagit en liten stund av sin tid för att skapa en stor stund i familjen Roskams liv.

Peter Roskam förklarar vidare att han tänker berätta om två avgörande punkter i amerikansk historia. Den ena stunden var när Reagan sa nej till ett förslag från Gorbatjov om att avskaffa USA:s strategiska försvarsinitiativ. Reagan förstod att det var av största vikt att behålla USA:s och västs makt - han sa nej till Gorbatjov och Sovjetunionen kunde inte stå emot USA:s makt. Den andra saken var när Abraham Lincoln 1860 vinner presidentvalet - och direkt därefter börjar olika stater lämna unionen. Lincoln kunde välja att inte göra något - men han han valde att bevara unionen. USA har sedan dess varit en enorm kraft för godhet i världen - men det var Abraham Lincoln som förstod att nationen stod inför ett ödesval.

Dagens USA står idag inför ett liknande ödesval, förklarar kongressman Roskam. Det här är en tid när USA måste förstå att det är det enda landet i världen där människor klättrar över stängsel och gräver tunnlar för att få komma in i landet. USA är ett exceptionellt land - och det måste man fortsätta förstå och stå upp för.

Peter Roskam framförde ett bra tal med en viktig poäng - men kom inte med några speciellt nya infallsvinklar som inte redan framförts. Däremot hade han en rolig poäng. Som hemmahörande i Illionis förklarade han att delstaten gett USA en salig blandning av politiker: dels Abraham Lincoln och Ronald Reagan, men också Barack Obama. Två av tre fullträffar var väl dock inte fy skam? :)

Se även tidigare inlägg:

CPAC 2011 - del 33: Mitch Daniels 20110216

Inga kommentarer: