torsdag 24 februari 2011

Romney står inför religiösa utmaningar

Mitt Romney betraktas av många som det säkraste kortet för republikanerna 2012 - och på CPAC häromveckan gjorde hans hustru Ann en vädjan om att rösta fram Romney till näste president.

Romney står dock inte oemotsagd - och en av de punkter där han utmanas kretsar kring hans religiösa tro. Romney är aktiv mormon - vilket betraktas med skepticism av evanglikala - som 2008 bäst representerades av baptistpastorn Mike Huckabee.

Mike Huckabee:

Politico skriver här om konflikten mellan Huckabee och Romney - och citerar en person som känner båda politikerna:

“[Huckabee] hates Mitt, and his goal in Iowa last time was to stop him,” said one prominent Republican, who’s known both men for years. “If he sees an opportunity to cut Mitt off [during the nominating process], he will take it.”


Hogan Gidley, VD för HuckPAC - förklarar dock att Huckabee inte kommer att fatta något presidentiellt beslut utifrån sin relation till Romney:

"Only someone who knows precious little about running for president would put forth the ludicrous notion that a person would go through the rigors of running for president due to some personal grudge,” he said. ”That's beyond absurd — it's idiotic."


Mike Huckabee ogillar dock likväl Romney och gjorde det tydligt i sin bok "Do the Right Thing" (som här recenserats tidigare i bloggen).

Jon Huntsman:

Men Romney hotas potentiellt inte bara av Mike Huckabee och dennes evangelikala anhängare, utan även från det som är hans absoluta hemmabas - den mormonska delstaten Utah, där dess fd guvernör Jon Huntsman förklarat att han kanske kommer att kasta sig in i leken.

Jon Huntsman har många likheter med Mitt Romney. De är båda fd guvernörer, de kommer båda från en välbärgad bakgrund, de har båda ungefär samma konservativa åsikter - och de är båda mormoner.

Politico har här en artikel om Huntsmans och Romneys respektive mormonska tro. En artikel som förklarar att Romney är den synnerligen aktivt utövande mormonen medan Huntsman är den mer sekulära av dem.

De två konkurrerar dock om i mångt och mycket samma väljargrupp och är heller inte nämnvärt förtjusta i varandra. (Åtminstone inte för närvarande när de riskerar att bli konkurrenter).

I presidentvalet 2008 stödde Jon Huntsmans far Mitt Romney, men Jon Huntsman själv stödde John McCain, något Romneys anhängare menar var ett enbart politiskt utspel av Huntsman som hoppades på att bli relevant i en eventuell McCain-administration på ett sätt han aldrig skulle bli om en annan mormon valdes. Någon McCain-administration blev aldrig av, men Huntsman utvaldes istället av president Obama till att bli Kina-ambassadör - en position han nu avsagt sig för att troligast få tid till att överväga en presidentkampanj. Romneys anhängare vet dock vad de tycker om honom:

“He was for McCain when that was necessary, then he was a Democrat as long as he needed to be a Democrat and now he’ll be a Mormon as long as he needs to be a Mormon,” sa en Romney supporter i Utah om Huntsman.


Huntsmans anhängare gav i artikeln ingen kommentar till Huntsmans relation med Romney eller till hans relation med Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. Däremot förklarade man att man inte hade något emot att Romney betraktades som den mer religiöse av de två pg a det motstånd som finns mot mormoner bland inte minst evangelikala.

I sakpolitiska frågor ligger de två kandidaterna väldigt nära varandra: Romney har rört sig till höger sedan sin tid som guvernör i det överlag liberala Massachusetts - och Huntsman har rört sig mer mot mitten från sin tid i det konservativa Utah.

I en kamp mellan de två (ett mormonskt primärval) tyder för närvarande dock det mesta på att Romney skulle utgå som segrare. I primärvalet i 2008 fick Romney 90% som av rösterna i Utah, men Huntsman hade också 90% stöd strax innan han lämnade ämbetet som guvernör. I en opinionsundersökning gjort nu i januari av Exoro Group svarade dock 48% att de önskade se Romney som republikansk presidentkandidat medan 28% stödde Huntsman (14% någon annan och 10% visste inte).

Säkert är dock att Huntsman är den ende republikanske kandidat som skulle kunna göra intrång i Romneys mormonska väljarbas - en bas som blir allt viktigare. Mormonerna är den mest konservativa religiösa grupp i USA, där 65% identifierar sig med republikanerna, vilket kan jämföras med 44% av protestanterna och 35% av katolikerna.

Hur det kommer att gå och hur Romney kommer att hantera dessa religiösa utmaningar återstår att se och beror förstås helt och hållet på om Mike Huckabee och Jon Huntsman alls väljer att ställa upp.

Källor: Politico, Politico

Se även tidigare inlägg:

CPAC 2011 - del 16: Mitt Romney 20110212

Mitt Romney förlorar partistöd
20110129

Inga kommentarer: