lördag 19 februari 2011

Te-party-rörelsen till guvernör Sott Walkers försvar

Det tog några dagar, men nu har te-party-rörelsen vaknat till liv och dragit till försvar för sin guvernör Scott Walker och till stöd för anti-fackföreningslagen. Drew Ryun, ledare för den konservativa gruppen American Majority Action som organiserar motdemonstrationen förklarar att de "möter eld med eld".

Motdemonstrationerna kallas "I Stand With Scott Walker" och Drew Ryun förklarar:

"We have buses coming in from all over the state. We see this as the opening salvo of the 2012 election season. The Tea Party movement facing off against the unions. And we like the odds."


Igår demonstrerade dock omkring 40 000 människor mot Scott Walkers förslag (Det hade varit kul om han hetat Christopher Walker, för han är onekligen "hård mot de hårda" - som ett av de gamla djungelordspråken löd när jag läste serietidningar ;) ) - det återstår att se hur många demonstranter te-party-rörelsen kommer att kunna samla.

För- och motdemonstrationer där te-party-rörelsen ställs mot fackföreningarna skulle onekligen bli spännande, och eftersom fler delstater står inför samma problem som Wisconisn så ter det sig troligt att demonstrationerna skulle sprida sig också till andra delar av landet. Det i sin tur skulle bli riktigt intressant, och onekligen dra in både president Obama och republikanerna i kongressen i händelserna.

En sådan situation skulle göra frågorna om ideologi ännu mer centrala i den politiska samhällsdebatten (vilket är vad den konservativa rörelsen själva försöker få det till) - och det är något jag är tämligen övertygad skulle gynna republikanerna mest. För USA är uppenbart inte som Sverige eller stora delar av Europa - där "vanligt folk" anser att det är fackföreningarna som står mellan dem själva, de profithungriga storföretagen och en sniken högerregering - här kommer "vanlig folk" snarare anse att de, och deras intressen bäst representeras och tillvaratas av just te-party-rörelsen och dess tro på individens eget ansvarstagande framför såväl regeringsintrång som kollektivanslutningar. Och i en tid med ca 10% arbetslöshet så lär allmänheten överlag anse det ett mycket viktigare att föra en ansvarsfull budgetpolitik och sänka skatterna än att slå vakt om speciella privilegier för speciella yrkesgrupper.

I en demonstrationskamp mellan te-party-rörelsen och fackföreningarna så har jag därför väldigt svårt att föreställa mig något annat scenario än att te-party-rörelsen så småningom skulle gå ur segrande.

Källa: MSNBC

Se även tidigare inlägg:

Bill O Reilly om demonstrationerna i Wisconsin 20110219

Inga kommentarer: