onsdag 30 mars 2011

Mennoniternas hjälparbete efter Katrina

En av USA:s mindre framträdande protestantiska grupper är mennoniterna (mer känd är utbrytargruppen Amish) - en grupp med en klassisk fundamentalistisk protestantisk kristendom, där man lever ungefär på samma sätt som gjordes som vid rörelsens uppkomst efter reformationen. Mennoniterna är också tydligt pacifistiska och under första världskriget fängslades många av dem för att de vägrade göra militärtjänst.

USA:s president Dwight D. Eisenhower (som också ledde de allierades invasion av Normandie under andra världskriget) hade en mor som var mennonit (tills hon konverterade till Jehovas Vittnen). Sonen tog uppenbart avstånd från moderns världsfrånvända pacifism, vilket gjorde modern besviken även om hon accepterade hans beslut.

Mennoniterna, likt många andra gamla protestantiska rörelser, är idag mycket marginaliserade - men de finns kvar. Och MSNBC har här ett inslag om deras hjälparbete efter orkanen Katrina - ett hjälparbete de fortfarande, 6 år senare bedriver - till samhällets glädje:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyDen här gruppen är förstås väldigt världsfrånvänd, och det finns många problem med slutna sektsällskap som dessa. Men faktum är att de, trots att de verkar vara tämligen goofy och säkerligen har massa problem som följer sådana här grupper i spåren - så utgör de likväl ett alldeles förträffligt exempel på kristen fundamentalism: de hjälper sin nästa, predikar försoning, förlåtelse och fred, pg a att de läser nya testamentet mer bokstavligt än de flesta protestantiska grupper gör.

Det kan jämföras med islamisk fundamentalism där islamister som läser Koranen bokstavligt agerar på helt andra sätt.

Här är förörresten Weird Als roliga parodi på Amish-folket:Se även tidigare inlägg:

DN uppmärksammar våldet mot de kristna 20110328

Filmtips: Gudar och människor 20110324

Inga kommentarer: