onsdag 23 mars 2011

Vilka är rebellerna i Libyen?

MSNBC:s terrorist-analytiker Evan Kholmann beskriver här vilka rebellerna i Libyen är - och att de överlag är vanligt folk som försöker stå upp mot Ghadaffi men som saknar träning och kunskap.

Flygförbudszonen som det internationella samfundet nu implementerar utgår från att rebellerna är kapabla att hantera sin egen situation på marken. Det är dock inte säkert att så är fallet, förklarar Kholmann. Och han säger vidare att man nu måste överväga att också sälja dem vapen - för gör man det inte så kommer de att vända sig till andra grupper som kan erbjuda vapen - grupper som te x Al Qaida, som därigenom skulle kunna få in en fot i situationen:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyObama - likt många andra - hävdade länge att Bush-administrationen inte planerat för Irakkriget. Så var bevisligen inte fallet, och det fanns många planer för alla tänkbara scenarior. Däremot vet vi att Obama-administrationen inte tänkt nämnvärt länge på hur man ska hantera situationen i Libyen (det dels för att situationen uppkom snabbt, och det dels för att Obama själv länge velat kring saken). Obama har varit beredd att göra lite - men verkar för närvarande inte vara beredd att löpa hela linan ut. Och helt uppenbart är det just vad som kan komma att krävas - beroende på vad som händer i Libyen.

Se även tidigare inlägg:

Rumsfeld om Libyen 20110323

Inga kommentarer: