tisdag 19 april 2011

Iran planerar hundförbud

Hundar är inom islam, likt grisar, orena djur. Iran har dock länge överlag tolererat att muslimer äger hundar som husdjur - men det kan nu förändras. En lag diskuteras som kan komma att förbjuda hundägarskap och brott kan komma att straffas i enlighet med islamisk lag.

Utöver att hundar kan hota den allmänna hälsan, argumenterar man, så utgör det också ett kulturproblem:

"cultural problem, a blind imitation of the vulgar culture of the West."


Lagen kan komma att ge ägare till "impure and dangerous animals" böter på 100-500 dollar och djuret konfiskeras. Vad som inte står klart är vad som sedan kommer att hända med djuret.

Att problemen med hundar inte tagits upp tidigare beror på att iranier överlag inte haft hundar som husdjur - det därför att islam betecknar hundar som orena djur. En förändring har dock skett de senaste 10-15 åren i takt med att en urban medelklass anammat en västerländsk kultur där kabel-tv visat västernfilmer med glada hundar och lekande barn.

Hundar är särskilt populära bland unga, utbildade stadsbor - som är frustrerade på den islamiska regeringen. Något som också kan förklara den nya hätska retoriken mot hundar. 2007 slog Ahmadinejads regering ner på hundägande, som betraktades på samma sätt som kvinnor som gick i kort eller män som hade "västerländska" hårfrisyrer.

Det återstår att se vad som blir av den här lagen - men den är givetvis helt absurd. Och ännu en orsak till varför Iran borde bombas, som McCain sjöng en gång i världen till den där Beach-boys-låten.

Källa: Time

Se även tidigare inlägg:

FBI-agent som försvann i Iran är vid liv 20110304

1 kommentar:

Anonym sa...

Tror att de oroar sig för framtida rekrytering, om de allra flesta har sex med hundar eller är gay så kommer de att försvinna på sikt. Om inte annat så kan väst strypa altt vad undrestöd heter både i väst och i mindre civilicerade områden till vissa grupperingar som idag tycks ha drabbats av hybris.