fredag 15 april 2011

NATO diskuterar Libyen

Ledarna för NATO har träffats för att diskutera insatsen i Libyen. Barack Obama, David Cameron och Nicolas Sarkozy är dock överens om att Ghaddafi måste bort:

"Det är otänkbart att någon som har försökt slakta sitt folk kan ha en roll i dess framtida regering", skriver de tre, rapporterar DN. "Så länge Khaddafi sitter vid makten måste Nato och dess allierade fortsätta sina operationer så att civila skyddas och pressen på regimen ökas".


Samtidigt verkar situationen inte bli lika snabblöst som man först hoppats. Rebellerna klarar sig inte på egen hand och NATO som var tänkt att leda operationen utan USA:s aktivt militära medverkan har även fortsatt fått be om amerikanskt bombunderstöd - och Ghaddafi visar inga tecken på att frivilligt vilja lämna makten. MSNBC rapporterar här:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyLibyen verkar bli ett betydligt större problem än vad man tänkt sig. Risken finns också för en misslyckad stat (ungefär som Somalia) något Hillary Clinton bland annat varnat för.

Det står ganska tydligt att vare sig USA:s nuvarande regering eller de europeiska har planerat och tänkt över hanteringen av Libyen särskilt noggrant. Man har gett sig in i något man nu inte verkar vara lika säkra på att man vill spela med i.

Att vara efterklok ger inte nämnvärt mycket: men McCain hade rätt - USA borde ha upprättat flygförbudszoner omedelbart - det skulle ha kunnat störta Ghaddafi -då-. Nu räcker det inte, och istället för att skapa ett utdraget krig som kommer att kosta mängder av liv - så borde man snabbt och starkt och gå in och avsätta Ghaddafi. Det kan USA göra effektivt.

Därefter bör Europa som vurmat så varmt för just -detta- krig ta ansvar för att säkra landet mot inbördeskrig, islamistgrupper etc, och hjälpa rebellerna att bygga upp en fungerande demokrati. Med andra ord bör Europa ta det ansvar man inte tagit i vare sig Irak eller Afghanistan.

Se även tidigare inlägg:

Ghaddafi verkar inte särskilt rädd 20110414

Inga kommentarer: