torsdag 28 april 2011

Rättegång 2 mot Blagojevich - del 2: fortsatta intervjuer med jurymedlemmar

Domare James Zagel har i veckan fortsatt processen med att utse jurymedlemmar till den nya rättegången mot Rod Blagojevich. Allt som allt måste 40 dugliga potentiella jurymedlemmar hittas varefter försvars- respektive åklagarsidan gör upp om vilka 12 (och 6 biträdande) som slutligen ska sitta i den beslutande juryn.

Processen har dock dragit ut på tiden vilket kan få starten för själva rättegången att skjutas upp en aning.

"This is a relatively long jury selection process for federal court," sa domare Zagel igår. "It was a highly publicized case."


Bland de potentiella jurymedlemmarna har det funnits folk av allehanda karaktär:

En av de potentiella jurymedlemmarna - som varit talesman för Chicagoområdets Chamber of Commerce - förklarade att han en gång hade laddat ner Blagojevichs ringsingnal "bleeping" till sin mobil. En person Blagojevich-teamet motsatte sig att ha i juryn eftersom denne hade så många politiska kopplingar. Domare Zagel var dock positiv till mannen.

En annan person var arbetslös och spenderade dagarna med att titta på "The Beverly Hillbillies" och "Gunsmoke" och berättade att han en gång knivhuggit sin bror i ett familjegräl - i självförsvar.

En annan potentiell jurymedlem fick smeknamnet "The Oprah Juror" eftersom hon envisades med att få vara med på Oprah Winfreys show den 10 maj, när hon hade biljetter. Hon avfördes så småningom från juryn. Blagojevich själv kommenterade saken och sa att han var avundsjuk för att hon lyckades slippa vara med på hans andra rättegång, och nämnde att Oprah Winfrey var en av dem han övervägde att tillsätta på Obamas efterlämnade senatsplats.

Den nya rättegången har således inte riktigt kommit igång än, men så snart tillräckligt dugliga jurymedlemmar hittas så kommer processen att börja...

Källa: Chicago Tribune

Se även tidigare inlägg:

Rättegång 2 mot Blagojevich - del 1: Juryn väljs ut 20110421

Inga kommentarer: