tisdag 24 maj 2011

Benjamin Netanyahus tal på AIPAC 2011

I dagarna har AIPAC hållits. Några av årets talare var, bortsett från president Obama, Representanthusets majoritetsledare Eric Cantor, demokraternas minoritetsledare Steny Hoyer, pastor Tony Crip, och AIPAC:s VD Howard Kohr.

Konferensens stora händelse var dock givetvis Israels premiärminister Benjamin Netanyahu - som talat på AIPAC många gånger tidigare, men denna gång höll sitt tal i ljuset av slitningen mellan honom och president Obama ifråga om fredsförhandlingarna. Här är Netanyahus tal - nedan följer en sammanfattning och några kommentarer:



Sammanfattning:

Netanyahu inleder med att förklara att USA och Israel står varandra nära. När USA går igenom svårigheter, som översvämningarna och tornadohärjningarna i södern, så känner Israel medlidande med USA. Israel och USA är nämligen både allierade och nära vänner. USA:s stöd till Israel kommer också från hjärtat, förklarar Netanyahu. Inte bara för vad Israel gör, utan för vad Israel är.

Han beskriver hur han under gårdagen hade en bra dag, eftersom USA:s säkerhetssällskap inte var lika tuffa mot honom som hans eget, så tilläts han att promenera utomhus - och besökte då nationalmonumenten i Washington DC, och läste bland annat Jeffersons ord: "We hold these truths to be self evident - that all men are created equal". Lincolns ord: "Government of the people, for the people, and by the people."

Dessa ord genklingar starkt hos honom och hos alla israeler. Orden kommer nämligen från idéer som härrör från hans folk, det judiska folket: att alla människor är skapade till Guds avbild, att ingen härskare står över lagen, att alla har rätt till rättvisa. Dessa är revolutionära judiska idéer - som uttalades för tusentals år sedan, när världen behärskades av imperier.

Israel är den den gemensamma civilisationens vagga. Och det moderna Israel grundades på dessa eviga värderingar. Därför har Israels 1 miljon muslimer fulla demokratiska rättigheter. Därför är den demokratiska staten Israel också den enda platsen i mellanöstern där kristna har full frihet att praktisera sin tro. Och därför kan Israel, och bara Israel garantera frihet för alla trosinriktningar - i Israels eviga huvudstad: det enade Jerusalem.

Israels och USA:s vänskap är inte bara ett band mellan regeringar, utan ett band mellan folk. Stödet för Israel är inte en fråga som splittrar USA - det är en fråga som enar USA. Det förenar unga och gamla, liberaler och konservativa, demokrater och republikaner - och ja, även oberoende som Joe Lieberman. Netanyahu tackar sedan senator Joe Lieberman som under Netanyahus livstid tjänat USA troget och betytt så mycket för Israel.

USA:s breda stöd för Israel betyder otroligt mycket och har varit till enormt stöd för hans land. Sedan Harry Truman har Israel vänt sig till amerikanska presidenter för att få stöd i en utmanande värld. Under gårdagen talade Obama om sitt trofasta stöd till Israels säkerhet. Han talade om detta inte bara inför AIPAC utan även i sitt tal inför arabvärlden - och han har backat upp detta med handling. Netanyahu tackar sedan tydligt president Obama och den amerikanska kongressen för detta - för att, trots en ekonomisk kris, ha bistått Israel ekonomiskt, så att Israel kan försvara sig själv på egen hand.

Och han tackar för stödet i byggandet av Iron Dome-missilskölden. För några veckor sedan sköt Hamas från Gaza 8 raketer mot Ashkelon och Ber-Sheba - de nådde dock aldrig fram eftersom missilskölden gensköt dem halvvägs. För första gången fungerade en missilsköld strid - vilket tidigare inte skett i strid. För det säger Netanyahu: Tack USA.

USA och Israel samarbetar också inom många andra områden: vetenskap, handel, investeringar. Israel investerar också i USA - och under det senaste årtiondet har Israel investerat mer än 50 miljarder dollar i USA. Man för israelisk matkultur till USA, och medicin: Israel har utvecklat medicin mot MS, cancer, Ahlzeimers, och det slags bandage som hjälpte till att rädda Gabrielle Giffords liv.

Israel och USA samarbetar också för att avsluta världens största beroende: beroendet av olja. Detta beroende förgiftar jorden och föder terrorism. Israel har därför skapat ett tioårsprogram för att skapa ett alternativ till bensin. Om man lyckas kan man förändrat såväl världen som historien.

USA:s stöd visas också i John Boehners inbjudan att imorgon (dvs idag) få tala inför den amerikanska kongressen, han kommer då att tala om det som händer i mellanöstern, hotet från Iran och hur en säker fred mellan Israel och Palestina kan se ut. Han kommer då att tala om saker klart och tydligt. Och en av de saker som står så tydligt är att regionens problem inte beror på Israel.

Det som sker på torg i mellanösterns städer beror på att folk vill ha frihet och framgång och bättre liv. För de flesta folk i regionen så gick det tjugonde århundradets händelser med demokratisering förbi. Nu hjälper dock det tjugoförsta århundradet dem att se vad de missat. Den unge mannen som tände eld på sig själv i Tunisien gjorde inte det pg a Israel, utan pg a årtionden av tyranni och korruption. Samma sak gäller bland de många andra folken: de tänker inte på Israel de tänker på frihet. Det är därför dags att sluta beskylla Israel för regionens alla problem.

Fred mellan israeler och palestinier är av stort intresse för alla. Det skulle bli början på en lång och stor dröm. Men det är inte lösningen på alla mellanösterns problem - det skulle inte ge mellanösterns kvinnor frihet, det skulle inte förhindra att kyrkor blir bombade, eller skydda journalister från att fängslas. Vad som kan åstadkomma detta är demokrati - riktiga genuina demokratier, inte bara val utan fri pressfrihet, yttrandefrihet, rättigheter för kvinnor, homosexuella, minoriteter och alla. Vad Israel vill är att mellanösterns folk ska få det som man har i USA och i Israel - demokrati. Därför är det dags att erkänna denna sanning: Israel är inte vad som är fel i mellanöstern - Israel är vad som är rätt i mellanöstern.

Israel vill ha fred eftersom man känner smärtan från terror och känner prövningarna av krig, och därför att man vet vilka välsignelser fred kan ge. Men om man vill ha fred måste man erkänna en annan sanning: konflikten har ägt rum i nästan ett århundrade, pg a att palestinierna vägrar att avsluta den. De vägrar att acceptera den judiska staten. Och det är det denna konflikt alltid har handlat om. Många frågor är knutna till denna konflikt som måste lösas mellan israeler och palestinier - vilket man kan och måste. Men fred går bara att skapa om de är beredda att sluta fred med den judiska staten.

Imorgon kommer han inför Kongressen beskriva hur en fred skulle kunna se ut. Men en sak kan han säga nu: det måste ge Israel säkerhet, och därför kan man inte återgå till 1967 års gränser.

Netanyahu fortsätter med att säga att han tänker tala mer om det inför Kongressen, men vill avsluta den här kvällen med att tacka AIPAC för allt stöd som de ger till Israel och för att stärka banden mellan Israel och USA.

Kommentarer:

Netanyahus tal var inte ett specifikt policy-tal utan mer en uppvärmning inför talet inför Kongressen. Men han höll, som han nästan alltid gör, ändå ett mycket personligt och innerligt tal, där han betonade att vänskapen mellan Israel och USA är en obrytbar relation på alla nivåer: mellan regeringar, näringsliv, trossatser, demokratibyggen - men mest av allt mellan de båda folken. Och en mycket tänkvärd kärnmening var när han tydliggjorde vad som överlag är ett faktum i amerikansk politik: Israel splittrar inte USA - Israel enar USA.

Ett mycket sevärt tal som sagt, och Netanyahu är en väldigt bra talare. Det är Obama också, men Obama är bra för att han är bra på att framföra en vackert skriven retorik som låter bra om man utgår från talskrivarens egna premisser. Netanyahu baserar skönheten i sina tal på att han utgår från verklighetens premisser. Och dessa kommer han alltså att tala mer om senare idag, i vad som förmodligen kommer att vara ett av detta års viktigaste (och förmodligen också bästa) världspolitiska tal - av en av världens enligt mig coolaste nu verksamma politiker.

Se även tidigare inlägg:

Hamas förkastar Obamas AIPAC-tal 20110522

Obamas tal inför AIPAC 20110522

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra inlagg som vanligt. Skulle dock tycka det var intressant om du utvecklade vad som ar "coolt" med Netanyahu. Tack!

Ronie Berggren sa...

Jag gillar Netanyahu för att han är klarsynt i svåra frågor som det vanligtvis bara går att ha "tydliga åsikter om" i fall man blint stirrar sig blind på den ena eller andra sidan (ungefär som den pro-palestinska/anti-israeliska vänstern gör i Sverige eller som den pro-israeliska evangelikala högern tenderar att göra i USA/och Sverige - om än inte i samma blåögda utsträckning som den svenska vänstern) - Netanyahu lyckas med att se den tydliga vägen framåt utan att ignorera de olika parternas problem - det anser jag att han förtjänar all heder för.

Han är dessutom väldigt duktig på att tydliggöra dessa saker i tal, vilket jag tror han kommer att visa också senare ikväll i talet inför Kongressen.

Det är i alla fall min uppfattning av Netanyahu.