tisdag 31 maj 2011

Lite nödvändigt onödigt Obama-vetande

Några händelser de senaste dagarna är i sig själva egentligen inte värda att uppmärksamma - och jag hade heller inte tänkt göra det. Men det finns en poäng som likväl gör att dessa saker ändå behöver lyftas fram.

Till att börja med Obamas etikett-tabbe i Storbritannien, där han inte förstod protokollet och därför gjorde misstaget att tala när nationalsången spelades, och utbringa en skål alldeles för tidigt:(OBS: det är inte första gången Obama inte förstår den kulturella etiketten - här är händelsen när han hälsade på Japans kejsare genom att både skaka hand och buga - och det samtidigt).

Och dels när han uppenbarligen fick black out och skrev "Barack Obama, 2008" i en gästbok - något Fox News här rapporterar om (tillsammans med lite annat):Och slutligen detta klipp på minnesgudstjänsten efter tornadon i Joplin, Missouri där Obama kan ses sitta längst fram och tugga tuggummi (vilket somliga gissat var nikotintuggummi):Alla dessa saker går att ursäkta och hitta trovärdiga förklaringar till. Av allt dumt som politiker kan göra tillhör inga av dessa saker den värre kategorin. Men ärligt talat: minns ni George W. Bush?

Han sa faktiskt inte särskilt ofta fel under sina åtta år som president (något jag kan säga eftersom jag sett de flesta av hans tal). Men han gjorde det ibland - och många bäckar små blev till slut en samling minnesvärda felsägningar som i sinom tid fick smeknamnet "Bush-ismer" - och det spekulerades i allt ifrån att Bush pg a dessa felsägningar skulle ha varit analfabet (något bl a Michael Moore hävdade) till att han skulle lida av Alzeimers (Ta te x denna artikel i Aftonbladet i september 2004 där rubriken lyder: "Bush är på väg att bli dement").

I jämförelse med de otaliga tabbar som gjorts av Obama (för att inte nämna Joe Biden) så ter sig Bush såväl snabbtänkt som en person med gott minne. Obama kan leverera rejält bra tal, om han får dem skrivna på förhand och därefter kan läsa dem innantill på en teleprompter. Bush däremot var spontanitetens mästare - vilket det krävs en viss tankemässig kvickhet för att kunna vara.

Men inte ens det är den verkliga poängen i detta sammanhang. I det avseendet är personer olika och det har föga med intellekt att göra. Poängen är dock att medan sådana här saker fick stora rubriker när de gjordes av Bush, så går de i jämförelse nästan obemärkta förbi när samma slags (och ibland ännu värre) dumheter görs av Obama.

Vilket också gör detta onödiga vetande nödvändigt att veta.

Se även tidigare inlägg:

Obama besöker tornadohärjade Joplin 20110529

Obama i Polen 20110528

Inga kommentarer: